Pripravujú nový tender na čistenie vozidiel MHD

9.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava (DPB) pripravuje podklady na novú súťaž na čistenie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca dopravného podniku Peter Kavecký.

Pôvodný tender musel podnik ešte na jar tohto roka zrušiť po tom, ako Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) v Bratislave nariadil zrušiť použitý postup zadávania zákazky. Úrad vtedy skonštatoval, že dopravný podnik postupoval v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Podľa Kaveckého by mali byť zapracované aj pripomienky úradu, bližšie sa však k súťažným podmienkam vyjadriť nechcel. Najprv ich musia pripraviť a potom ich musí vedenie schváliť. Hovorca zatiaľ nevedel uviesť, kedy by podnik mohol nový tender vypísať, ani či je reálne vyhlásenie súťaže ešte v tomto roku.

Úrad pre verejné obstarávanie navrhol pôvodný tender zrušiť po preskúmaní námietok, ktoré dostal v súvislosti s vylúčením uchádzača z verejného obstarávania. Úrad vo svojom rozhodnutí skonštatoval neoprávnene zvolený postup dopravného podniku. "Úrad zistil, že obstarávateľ použil pri zadávaní nadlimitnej zákazky postup zadávania podprahových zákaziek," uviedla vtedy hovorkyňa úradu Helena Fialová. Postup zadávania podprahových zákaziek je zjednodušený postup verejného obstarávania, jeho využitie je však podľa Fialovej pri zadávaní nadlimitných zákaziek len výnimočné. Týka sa zákaziek na neprioritné služby. Dopravný podnik tak podľa úradu postupoval v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. Úrad zároveň vytkol podniku aj ďalšie pochybenia, napríklad nedostatočné opísanie predmetu zákazky či rozpor s princípom hospodárnosti pri hodnotení ceny za dočisťovanie interiéru.

Generálny riaditeľ Pavol Derkay na margo zrušenia tendra v marci povedal, že podnik rozhodnutie úradu rešpektuje. Vedenie podniku vtedy priznalo pochybenie svojich odborníkov, ktorí údajne nezachytili zmenu v zákone. Pracovníci, ktorí pri súťaži podľa neho pochybili, už v dopravnom podniku nepracujú.

(sita)

Páčil sa vám článok?