Parkovací systém funguje bez problémov

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O prvých skúsenostiach s prevádzkou nového informačného parkovacieho systému sme sa pozhovárali s riaditeľom spoločnosti Mestský parkovací systém Igorom DULOM.

- Informačný parkovací systém zatiaľ funguje bezchybne. Počas jeho skúšobnej prevádzky sme vychytávali rôzne technické drobnosti a dolaďovali detaily, najmä pokiaľ ide o intenzitu svetla na informačných tabuliach. Zistili sme, že plná intenzita svetla nie je v podmienkach mesta vhodná, preto sme ju postupne stlmovali. Intenzita osvetlenia je nastavená v každej značke samostatne, majú v sebe zabudované senzory, ktoré reagujú na okolité osvetlenie. Ak zmena intenzity osvetlenia v okolí tabule trvá dlhšie ako dve minúty, prispôsobí sa jej aj intenzita osvetlenia tabule. V uplynulom období sme tieto parametre nastavovali individuálne pre každú informačnú tabuľu. To si vyžaduje aj určitý čas, pretože týchto zariadení je dovedna 78. Teraz, keď už poznáme konkrétne podmienky v jednotlivých lokalitách, rozmiestňovanie ďalších tabúľ už bude jednoduchšie.

Ako na nový reaguje systém verejnosť?

- Ako to už býva, viac počuť tých, ktorí sú nespokojní, a tí, ktorým sa systém páči, ho v duchu pochvália a idú ďalej... Najviac pripomienok sme mali k spomenutej intenzite osvetlenia tabúľ. Objavili sa aj pripomienky, prečo nápisy nie sú vo viacerých jazykoch. Ide však o dopravné značky, ktoré musia vyhovovať príslušným predpisom a písmo na nich musí mať určitú veľkosť. Ak by na nich boli viacjazyčné nápisy, písmo by nemohlo mať požadovanú veľkosť. Okrem toho miestne názvy sa vo všetkých krajinách píšu v miestnom jazyku. V záujme lepšej orientácie cudzincov pripravujeme viacjazyčné informačné mapy a letáčiky, ktoré budú na všetkých benzínových pumpách a príjazdových komunikáciách v smere od hraníc.

Pripojili sa k systému aj ďalšie subjekty?

- V čase spustenia systému boli zariadenia tvoriace systém inštalované aj v garážach Opera a Carlton, ktoré však ešte neboli do systému zapojené, pretože ešte neboli podpísané zmluvy. Teraz sú už zapojené aj tieto garáže. Pokiaľ ide o zapojenie ďalších garáží, nemáme s tým problém, systém je otvorený. O možnosť pripojenia sa zaujímali napríklad aj majitelia novej garáže na Mickiewiczovej ulici vedľa Metropolu.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?