Územné rozhodnutie na nosný systém stále nie je

5.8.2010
0
Páčil sa vám článok?

Územné rozhodnutie na nosný dopravný systém mestskej hromadnej dopravy v Bratislave stále nie je vydané. Spoločnosť Metro Bratislava, a.s., oň požiadala už v polovici februára. Agentúru SITA o tom dnes informovala hovorkyňa spoločnosti Jana Murínová.

Súčasťou prvej etapy je pritom aj rekonštrukcia Starého mosta, ktorý je pre havarijný stav úplne uzatvorený, ako aj vybudovanie dlho očakávanej električkovej trate, spájajúcej mesto a Petržalku. Po nej by mala električka premávať najprv len z Bosákovej ulice na Šafárikovo námestie, kde by sa mala napojiť na existujúcu električkovú sieť. Územné rozhodnutie však ani po takmer šiestich mesiacov nebolo vydané, spoločnosť sa vraj obáva "úmyselných prieťahov v konaní." Stavebný úrad ako aj samospráva v Petržalke však akékoľvek obvinenia striktne odmetajú.

Spoločnosť Metro Bratislava upozorňuje, že odklad vydania rozhodnutia výrazne brzdí spracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie. To v praxi znamená aj brzdenie rekonštrukcie Starého mosta, ktorú je nevyhnutné pre havarijný stav mosta ohrozujúci aj lodnú dopravu na Dunaji vykonať čo najskôr. Most je pritom od polovice mája úplne uzatvorený. Podľa spoločnosti však úradu dlho trvá vydanie územného rozhodnutia, pri doručovaní rozhodnutia o prerušení konania pre doplnenie dokladov vraj nedodržiava zákonnú lehotu. Medzitým sa za účastníkov konania prihlásili aj niektorí ďalší občania. Po tom, ako ich žiadosť stavebný úrad zamietol, sa odvolali na Krajský stavebný úrad. "Chceme postupovať ďalej, no už príliš dlho čakáme na územné rozhodnutie a čas je proti nám. Verím, že sa práve táto stavba nestane súčasťou predvolebného boja niektorých kandidátov na post primátora Bratislavy či starostu Petržalky," konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Metro Bratislava Vladimír Kovalčík.

Petržalská samospráva však podľa hovorcu Ľubomíra Andrassyho "veľmi striktne odmieta zavádzajúcu politizáciu a účelovú dezinformáciu verejnosti zo strany spoločnosti Metro". Podľa neho mala nielen spoločnosť, ale aj súčasné vedenia mesta osem rokov na to, aby spracovali základné dokumenty pre nosný systém, získali zákonné rozhodnutia a projekt začali realizovať. "Každý manažér i laik vie, že mestská časť ako správny orgán musí dodržiavať zákonné termíny a pre „nečinnosť“ mestských organizácii nie je možné prehliadať, ignorovať práva iných," povedal Andrassy. Reagoval tak aj na to, že v správnom konaní sa musí prehodnotiť každá požiadavka a v prípade vylúčenia kohokoľvek z konania sa dotyčná strana môže voči rozhodnutiu prvostupňového orgánu, v tomto prípade mestskej časti, odvolať. Tak sa aj stalo a územné konanie muselo byť prerušené. Podľa samosprávy je "zarážajúce", ak sa spochybňuje zákonnosť a právo priamych, ale aj potenciálnych účastníkov konania.

Vydanie územného rozhodnutia okrem toho podľa Murínovej zdržiava aj rozhodnutie o výrube stromov na úseku od Starého mosta po Bosákovu ulicu. Toto rozhodnutie je súčasťou dokumentácie. "Dané územie bolo už v minulosti určené na dopravnú infraštruktúru, ale za 20 rokov nečinnosti stihlo na mieste vyrásť niekoľko náletových drevín. Je nutné zdôrazniť, že nejde o výrub nejakého parku alebo lesa," hovorí Kovalčík. Lehota na vydanie rozhodnutia o výrube je ale momentálne predĺžená o štyri mesiace, pretože účasť v konaní ohlásili ďalší účastníci z radov obyvateľov z rôznych mestských častí. Tí podľa neho vo svojej žiadosti označili ochranu týchto drevín za prioritnejšiu ako nosný dopravný systém. O oprávnenosti nárokov rozhodne Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave.

Starý most je uzatvorený pre individuálnu dopravu od konca roka 2008. Pre havarijný stav však most od 15. mája uzavreli aj pre mestskú hromadnú dopravu a cyklistov, od 17. mája aj pre chodcov. So Starým mostom súvisí aj dlho očakávaná električka do Petržalky. Pôvodne sa ako termín jej spustenia uvádzal rok 2010. Neskôr mesto presunulo začiatok prevádzky na rok 2011, najnovšie sa hovorí o prelome rokov 2011 a 2012. Kedy však naozaj začne električka premávať do najväčšej bratislavskej mestskej časti, je stále otázne.

(sita)

Páčil sa vám článok?