Výtlkov je na uliciach viac ako obvykle

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ako po dlhej zime býva zvykom, ulice mesta sú opäť plné výtlkov. O ich oprave sme sa pozhovárali s vedúcim oddelenia cestného hospodárstva bratislavského magistrátu Mariánom BLAHOM.

- Odbor cestného hospodárstva zabezpečuje spravovanie výtlkov priebežne počas celého roku. V minulom roku sme skončili s prácami pred vianočnými sviatkami 19. decembra. V roku 2004 sme celkove opravili 4448 výtlkov, čo si vyžiadalo náklady šesť miliónov korún. Pre nepriaznivé počasie, sprevádzané snežením, mrazmi či dažďom, sa začali tvoriť výtlky na cestách vo zvýšenej miere. S opravovaním jednotlivých výtlkov sme začali už tretieho januára a pracovali sme na tom, pokiaľ nám to počasie dovolilo.

Kde všade a koľko výtlkov ste od začiatku roka opravili?

- V januári sme opravovali výtlky 16 dní a opravili sme ich 119. Šlo o Mlynskú dolinu, Staré grunty, ulicu Svornosti, Rožňavskú, Vajnorskú, Bajkalskú, Sliačsku, Bratislavskú ulicu a ulicu Čsl. tankistov. Vo februári sa počasie ešte zhoršilo, čo sa prejavilo vo zvýšenej tvorbe výtlkov. V priebehu 16 dní bolo opravených spolu 135 výtlkov v Mlynskej doline, na križovatke Patrónka, na Lamačskej, Karloveskej, Šancovej ulici, ďalej na Šafárikovom námestí, na Košickej, Trnavskej, Banskobystrickej a Einsteinovej ulici, na Námestí SNP a na Hurbanovom námestí. Vyžiadalo si to náklady asi 250-tisíc korún. V ďalšom období budú opravené výtlky na Račianskej ulici v oboch smeroch, na Odborárskej, Vajnorskej a Mickiewiczovej ulici, ďalej na Bajkalskej ulici v smere na Prístavný most od Trnavskej, Pražská a Brnianska ulica.

Nie je výtlkov na uliciach viac, ako je obvyklé?

- V tomto období je ich skutočne veľmi veľa. Vytvorilo sa ich súčasne veľké množstvo kvôli pretrvávajúcim mrazom. V súčasnosti pripravujeme vypísanie súťaže na dodávateľa opravy výtlkov tryskovou metódou. S touto metódou sú veľmi dobré skúsenosti, opravené úseky vydržia bez ďalších úprav tri až štyri roky. Počas mrazov sa nedá použiť, musí sa používať iná, takzvaná teplá metóda.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?