Povolení vstupu do pešej zóny je priveľa

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O neustálom porušovaní režimu vjazdu a parkovania v pešej zóne historického centra mesta a opatreniach na jeho zamedzenie sme sa pozhovárali s náčelníčkou Mestskej polície v Bratislave Zuzanou ZAJACOVOU.

- Pokiaľ ide o vjazd do pešej zóny situovaný za Hlavnou poštou, svitá na lepšie časy - v týchto dňoch bol spustený kamerový systém, ktorý umožní obsluhovať výsuvný stĺpik nie priamo na mieste, ako to bolo doteraz, ale na diaľku z priestoru stanice mestskej polície Staré Mesto. Tým odbremeníme príslušníka mestskej polície, ktorý doteraz stĺpik obsluhoval a bude môcť byť nasadený na iné aktivity. Vjazd vozidiel do pešej zóny a ovládanie stĺpika budú odteraz regulované prostredníctvom počítača, v ktorom sú uložené záznamy o všetkých motorových vozidlách, ktoré majú povolenie na vjazd do pešej zóny. Uvidíme, aký bude ohlas zo strany Bratislavčanov.

Napriek prijatým opatreniam v pešej zóne stále vidno veľký počet áut...

- Systém vjazdu do pešej zóny funguje tak, že v čase od piatej do deviatej hodiny môžu motorové vozidlá do nej vstupovať aj bez povolenia, po deviatej hodine len vozidlá s povolením. Problém máme s diplomatickými vozidlami, ale aj v tomto smere sa urobili opatrenia - boli vydané iba po dve povolenia pre jednotlivé zastupiteľské úrady. Aj my evidujeme sťažnosti na veľký počet áut jazdiacich po pešej zóne, ale ak majú platné povolenia, nemôžeme konať. Povolení na vstup do pešej zóny je príliš veľa.

Aj keď sa dá pochopiť, že mestská polícia má nedostatok príslušníkov, pešia zóna nie je natoľko rozsiahla, aby sa pohyb áut v nej nedal dôslednejšie kontrolovať. Prečo mestská polícia nevenuje pešej zóne väčšiu pozornosť?

- V pešej zóne je permanentne aspoň jedna hliadka, ktorá túto časť mesta monitoruje. Ak zistí porušenie všeobecne záväzného nariadenia alebo iného predpisu, situáciu rieši. Nie je však možné, aby na všetkých vstupoch do pešej zóne neustále stála hliadka. Situácii v pešej zóne venujeme permanentnú pozornosť. Treba si tiež uvedomiť, že úlohou mestskej polície nie je len kontrola vstupu do pešej zóny a parkovania v nej, ale aj kontrola dodržiavania viacerých iných všeobecne záväzných nariadení a predpisov.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?