Lodné spojenie s Petržalkou zatiaľ nebude

10.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Lodná doprava medzi bratislavským Starým Mestom a Petržalkou zatiaľ nebude. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa spoločnosti Metro Bratislava, a.s., Jana Murínová. Priznala však, že o tejto možnosti sa najmä po úplnom uzatvorení Starého mosta uvažovalo.

"Navyše, Bratislava nevyužíva možnosti lodnej dopravy v takej miere, ako ostatné metropoly na Dunaji. Takže by takáto možnosť určite stála za úvahu," povedala Murínová. Podľa nej však už prvé finančné odhady ukázali, že takéto prepojenie by bolo neefektívne a vysoko nerentabilné. Okrem toho je podľa nej prioritou zachovať fungovanie mestskej hromadnej dopravy a zvyšovať kvalitu cestovania. A to najmä v období, keď samosprávy "bojujú" so zníženými príjmami pre výpadky podielových daní, a tým menšími rozpočtami v porovnaní s minulým rokom.

Petržalka by si však takéto prepojenie s mestom vedela predstaviť. So Starým Mestom by sa tak mohli prepojiť lokality ako Tyršovo nábrežie a Sad Janka Kráľa, teda v súčasnosti "odrezané" oddychové zóny. Výhodné by to bolo najmä po tom, ako sa Starý most uzavrel aj pre peších. Podľa hovorcu mestskej časti Ľubomíra Andrassyho by však takáto iniciatíva mala vyjsť z úrovne mesta, spolupráca s oboma mestskými časťami by ale bola nevyhnutná. Pomohlo by však aj získanie napríklad dvoch silných sponzorov. "Nie je to ale len o peniazoch," myslí si Andrassy. Takáto lodná doprava, ktorá už v minulosti fungovala, by podľa neho bola aj dobrou atrakciou.

(sita)

Páčil sa vám článok?