Na údržbu bude treba ešte viac peňazí

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dlhá a mrazivá zima negatívne ovplyvnila aj stav cestných komunikácií v meste. O zvýšených nárokoch a nákladoch na zimnú údržbu cestných komunikácií na území Bratislavy a nutnosti zvýšenia plánovaných finančných prostriedkov na tento účel sme sa pozhovárali s riaditeľkou sekcie dopravy a cestného hospodárstva bratislavského magistrátu Tatianou KRATOCHVÍLOVOU.

- Zimnú pohotovosť sme v Bratislave vyhlásili 20. novembra minulého roku a jej koniec sa predpokladá na 31. marca 2006. Vyhodnotenú ju máme zatiaľ do konca februára, dokedy sme urobili 49 celomestských a 424 čiastkových zásahov, zväčša na mostoch a kopcoch. Len na porovnanie, za celú minuloročnú zimu to bolo 36 celomestských a 159 čiastkových zásahov.

Je pravda, že magistrát už vyčerpal prostriedky vyčlenené na zimnú údržbu počas tohtoročnej zimy?

- Do konca februára sme minuli 160 miliónov korún, pričom na celú zimnú údržbu je naplánovaných 163 miliónov korún.

Ako sa mesto vyrovná s tým, že tohtoročná zima trvá neštandardne dlho?

- Vyrovnať sa s nadštandardne dlhou zimou? Aj inde na Slovensku sa vyskytli dva mimoriadne spady snehu, 45 a 35 cm v priebehu pár hodín. Prírodu možno len akceptovať, aj napriek tomu, že my Bratislavčania by sme prijali vzhľadom na náročnosť dopravy suchú zimu. Ešte aj tento týždeň má podľa predpovede padať sneh. A podľa dlhodobých prognóz treba s takýmto priebehom zím v budúcich rokoch počítať. Pre nás to znamená plánovať na údržbu komunikácií ešte viac financií.

Nebudú prostriedky, ktoré sa teraz vynaložia navyše, mestu chýbať v lete na letnú údržbu?

- Momentálne ešte stále čerpáme na zimnú údržbu financie určené na čistenie mesta. Vynasnažíme sa nájsť dostatok prostriedkov na to, aby sme udržiavali mesto naďalej tak, aby bolo čisté ako v minulom roku, či už ide o čistenie, zametanie alebo údržbu zelene.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?