Nové vozidlá MHD majú byť prínosom

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O nutnosti kúpy nových autobusov MHD a jej očakávanom prínose sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom Dopravného podniku Bratislava Jánom ZACHAROM.

- Situácia v životnosti vozidiel v oblasti autobusovej dopravy je vážna, pretože stále máme po životnosti asi 50 percent vozidiel, teda približne 200. Naposledy sa nakupovali vo väčšom množstve „nové“ Ikarusy radu 400 v rokoch 1997-98, tie sú už dnes tiež prakticky po životnosti, pretože dosiahli vek deväť rokov. Za posledné roky sme pre zlý technický stav (polámané rámy, prehrdzavené nosné konštrukcie a podobne) vyradili neopraviteľné vozidlá, ktoré boli staršie ako 15 rokov. Od roku 2001 doteraz nám klesol evidenčný stav prevádzky schopných vozidiel o vyše 100 kusov.

Aký prínos očakávate od nákupu nových autobusov?

- Dopravný podnik dostane nový typ vozidiel - 15-metrové trojnápravové autobusy, ktoré budú nízkopodlažné, t. j. bez schodov, a budú poháňané na stlačený zemný plyn (CNG). Ich prvý prínos bude vo zvýšení kvality cestovania, najmä pre starších a postihnutých občanov, ktorým robí nastupovanie po schodoch problémy. Druhý prínos bude v ochrane životného prostredia, pretože sa podstatne zníži emisia pevných častíc, teda sadzí, CO a oxidov síry vo výfukových plynoch. Tretím prínosom je zníženie poruchovosti a prestojov vozidiel, pretože nové vozidlá budú jazdiť bez porúch. Ďalší prínos v znížení prevádzkových nákladov, ktoré by podľa našich očakávaní malo byť na jedno vozidlo o štyri až päť korún na vozidlový kilometer. To znamená, že 22 nových vozidiel nám ročne zníži nároky na prevádzkovú dotáciu v rozpätí od 6,6 do 8,8 milióna korún.

Na ktoré linky budú nové autobusy nasadené a kedy sa tak stane?

- V tejto chvíli nemáme definitívne ujasnené všetky linky, na ktoré by sme tieto vozidlá nasadili, pretože stále vyhodnocujeme obsaditeľnosť jednotlivých liniek počas prevádzky. Pravdepodobne však budú nasadené na linku číslo 96, ktorá vykazuje najväčší deficit v ponúkanej prepravnej kapacite. Samozrejme, nie je vylúčené, že sa objavia aj na iných linkách. Dodávku týchto vozidiel očakávame do konca júla tohto roku, takže v priebehu augusta a septembra by sa mali pravidelne objavovať na našich uliciach.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?