Dopravný podnik už testuje prvý duobus

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

V meste sa objavil prvý z duobusov – trolejbusov s hybridným pohonom, ktoré budú zabezpečovať dopravu na novej trati na Dlhých dieloch. O duobusoch a budovaní tejto trate sme sa pozhovárali s generálnom riaditeľom Dopravného podniku Bratislava Jánom ZACHAROM.

- Skúšobnú prevádzku vozidla povolilo ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií v období od apríla do júla tohto roka. Proces homologizácie by mal byť ukončený v auguste. Trolejbusov s pomocným pohonom bude spolu šesť, dodané majú byť podľa zmluvy najneskôr do 15. júla. Potom bude nasledovať ich oživovanie a skúšobná prevádzka tak, aby najneskôr v septembri mohli byť nasadené do rutinnej prevádzky.

Ako pokračuje výstavba trolejbusovej trate na sídlisku Dlhé diely?

- Je ukončený proces verejného obstarávania na dodávateľa trolejbusovej trate Kuklovská - Molecova v celkovej dĺžke 2,7 km obojsmerne. Stavebné povolenie na výstavbu trate by malo byť právoplatné do konca mája tohto roka, po odovzdaní staveniska v priebehu mája očakávame samotnú realizáciu výstavby v priebehu júna až júla.

Kedy bude trať sprevádzkovaná a čo sa od jej vybudovania očakáva?

- Trať bude sprevádzkovaná pravdepodobne začiatkom septembra vo väzbe na proces homologizácie vozidiel a realizáciu samotnej výstavby. Dnes reálne prestupuje v uzle Molecova v špičke medzi elektrickou a autobusmi liniek 32 a 33 asi 900 cestujúcich. Predĺžením duobusovej linky v rannej špičke až pod Nový most dôjde k nárastu dnešnej prepravnej kapacity asi o 660 osôb za špičkovú hodinu a zrejme dôjde aj k posilneniu prepravnej kapacity linky 32 smerom na Kramáre v rannej špičkovej hodine o približne 210 osôb. Zlepší sa aj prepravný interval na tejto linke z dnešných 15 minút na 10 minút v špičke. V kopcovitom teréne dosahujú trolejbusy podstatne vyššiu prepravnú rýchlosť ako autobus, čo môže až päťnásobne zefektívniť prepravu, okrem toho sú menej hlučné a budú nízkopodlažné - bezbariérový nástup a výstup by mali oceniť najmä starší a hendikepovaní cestujúci, resp. matky s kočíkmi.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?