Ankety občanov by mali byť pred zmenami

10.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Komu má vlastne slúžiť MHD? Táto otázka zaujíma mnohých obyvateľov Ružinova. Nedávne dopravné zmeny nám strašne skomplikovali život a keďže nám „odrovnali“ dopravu, obchodov je tu prabiedne.

Sme radi, že linka č. 96 ide až na letisko k obchodným centrám, ale nevieme si vysvetliť, prečo bola zrušená zástavka linky č. 96 na Nevädzovej ulici - smer Petržalka. Je tu základná škola, materská škola, gymnázium, kostol, domov dôchodcov a jediná zástavka spoločná s traťou č.75, kde sa dalo prestúpiť. Nosiť nákupy zo zástavky Gagarinova je pre nás starších občanov namáhavé a pri troške ľudského prístupu bolo aj iné riešenie.

Ak chceli ušetriť trošku nafty, mohli zrušiť zástavku na Gagarinovej, pretože zo spojov 201 a 202 sa dá prestúpiť na zástavke Hraničná a pre ľudí by sa nič nezmenilo, pretože tam môžu prestúpiť aj opačne, z trate č. 96. A ak už ináč nechceli, mohli nám dať zástavku na znamenie.

Na jednej strane by som ich chcela pochváliť za zriadenie zástavky na znamenie pri obchodnom dome Billa, ale na druhej strane nám presmerovali aj zástavku trate č. 66 na Mliekárenskej pri Lidli, kde sme mohli vystúpiť aj nastúpiť pri obchode. Dala sa predsa zvoliť aj iná trasa, napr. ako ide 207, alebo ak chceli posunúť dopravu k divadlu, mohli tam dať 66-ku. Každý druhý autobus by úplne stačil, ak by pokračoval ďalej po Záhradníckej ul., veď do tých drahých obchodov aj tak chodia väčšinou iba bohatí a tí sa vozia na bavorákoch, alebo by mohli prestúpiť na Miletičovej na trať č. 50.

To isté urobili aj s traťou č. 50, ktorá mohla naďalej stáť na Šafárikovom námestí a odtiaľ pokračovať ďalej. Je zaujímavé, že trať č. 95 takto chodí a sústavnými zmenami zbytočne nekomplikujú Petržalčanom život, tak, ako nám v Ružinove. A nehovorím už o tom, že nás úplne odrezali od športovej haly a zimného štadióna, keďže trať č.75 chodí iba v špičke pracovných dní a trať č. 78 cez víkendy tiež nechodí. Pôvodnú trať č. 34 ničím nenahradili a autobus teraz chodí poloprázdny.

Bratislava nie je iba o bohatých a myslím si, že MHD by mala slúžiť všetkým. Malo by sa preto stať dobrým zvykom, že keď sa má meniť doprava, ľudia by sa mohli k zmenám vyjadriť anketou. Ešte raz by som chcela za obyvateľov Ružinova apelovať na zdravý rozum a vrátiť spoje tak, aby slúžili ľuďom a nie aby chodili po novom len preto, že niekto tak bezhlavo rozhodol.

Mária Kubicová, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?