Obchodná ulica ešte nie je skolaudovaná, autá však na nej už beztrestne parkujú

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zrekonštruovaná Obchodná ulica, po ktorej od 7. augusta opäť premávajú električky, ešte nie je skolaudovaná a stále sa na nej robia drobné finálne stavebné práce. Magistrát sa snaží, aby bola odovzdaná v polovici septembra.

Na obnovenej Obchodnej ulici však už začali parkovať autá na obidvoch stranách chodníka v časti ulice od Kollárovho námestia po Vysokú ulicu. Nezvyčajne hustá premávka je podľa našich pozorovaní na celom úseku tejto ulice až po Hurbanovo námestie a mnohí vodiči zastavujú a parkujú priamo pred obchodmi či kaviarňami.

Podľa vyjadrenia náčelníka staromestskej polície Jozefa Hitku mestskí policajti zatiaľ do dopravnej situácie na tejto ulici nezasahujú, pretože ide o nedokončenú a neodovzdanú stavbu. Tieto informácie nám potvrdila aj riaditeľka sekcie dopravy a cestného hospodárstva magistrátu Tatiana Kratochvílová. Mestská polícia podľa jej slov nemôže zasahovať, kým stavba nie je skolaudovaná. V súčasnosti sa vyhotovujú preberacie protokoly. Preberá sa napríklad dažďová kanalizácia a až keď bude všetko v poriadku, bude vydaný doklad o kolaudácii. „Snažíme sa, aby to bolo v polovici septembra,“ konštatovala T. Kratochvílová a dodala, že potom tam tie autá určite nebudú. S odovzdaním stavby súvisí aj skutočnosť, že svetlá na dlažbe električkovej trate, ktoré sa majú rozsvietiť niekoľko metrov pred prichádzajúcim vozidlom, zatiaľ nefungujú.

Pritom na oboch koncoch Obchodnej ulice je dopravné značenie pešej zóny, ktoré je platné. A to aj napriek tomu, že stavba nie skolaudovaná. Tvrdenie mestskej polície a úradníčky magistrátu preto vyznieva nekompetentne. Navyše vodiči, ktorí využívajú Obchodnú na parkovanie, tak zrejme nerobia preto, že ulica ešte nie je skolaudovaná. Parkovali tu pred rekonštrukciou ulice a podľa všetkého tu chcú parkovať aj po nej. A vďaka prístupu mestskej polície tu parkovať aj môžu. To, že ničia novú dlažbu ešte neskolaudovanej stavby, ktorá Bratislavčanov stála celkovo 200 miliónov korún, zrejme na magistráte nikoho nezaujíma.

Na Obchodnej ulici pribudli okrem nových stožiarov osvetlenia aj nové odpadkové koše, ktorých je na celej ulici dvanásť. Sú zle viditeľné, majú pomerne malý kruhový otvor, takže väčšie odpadky sa do nich zmestia len veľmi ťažko. Vyzerajú podobne ako rozvodné elektrické skrinky, a tak sú veľmi ľahko prehliadnuteľné.

Nové je aj značenie zastávok MHD. V ich hornej časti sa nachádza symbol električky, nasleduje názov zastávky a čísla zastavujúcich liniek. Pri každej linke je uvedený aj cieľ cesty. V spodnej časti je na červenom podklade umiestnený znak Dopravného podniku Bratislava. Na opačnej strane sa nachádza logo Bratislavy. Súčasťou takýchto označníkov v minulosti boli aj odpadkové koše. Na nových však nie sú.

Na rekonštrukciu Obchodnej ulice, Župného námestia a Hurbanovho námestia, ktorej zámerom bolo predĺžiť pešiu zónu z historického centra až po Kollárovo námestie, plánovalo mesto investovať asi 325 miliónov korún. Rekonštrukcia trate v úseku Hurbanovo a Župné námestie stála 125 miliónov. Ďalšie dva milióny boli vyčlenené na rekonštrukciu historickej studne na Župnom námestí. Tú pred Kostolom sv. Trojice odkryli v polovici apríla robotníci počas rekonštrukčných prác. Jej obnovenie bolo naplánované na koniec augusta a na obnovenom námestí bude slúžiť ako lavička. Na námestiach zároveň nahradili choré stromy novými, pribudli trávniky a kvetinové záhony, pitné fontánky a hracie prvky pre deti. Presné náklady budú známe až po definitívnom odovzdaní stavby.

Páčil sa vám článok?