V okolí Námestia SNP chýbajú informačné tabule upozorňujúce, že je neprejazdné

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Uzatvorenie Námestia SNP v jeho dolnej časti ešte stále spôsobuje problémy mnohým vodičom, zahraničných nevynímajúc. Zvýšený počet priestupkov a pokút tu zaznamenala po zmene organizácie dopravy aj polícia.

V hornej, vjazdovej časti do lokality, na rohu Hurbanovho námestia a Veternej ulice, bola síce osadená značka „slepá ulica“, no mnohí si ju podľa našich pozorovaní nevšimnú. Tejto značke predchádza rovnaká pri Slovenskej sporiteľni a všimnúť si ju môžu vodiči prichádzajúci z Hodžovho námestia. Značka je však asi mätúca, pretože pri pastoračnom dome Quo Vadis je otočka, ktorou sa motoristi pohodlne vrátia tam, odkiaľ prišli.

Naopak, značka upozorňujúca vodičov na uzatvorenie Námestia SNP chýba na výjazde z Uršulínskej ulice pri ministerstve kultúry. Okrem toho na neprejazdnosť námestia neupozorňujú vodičov žiadne informačné tabule v jeho okolí. Takéto tabule by mohli byť pred križovatkami na Štefánikovej ulici a na Námestí 1. mája či na Staromestskej ulici v smere na Hodžovo námestie.

Na Štefánikovej ulici síce existujú navádzacie smerové na centrum, ale bez upozornenia na neprejazdné územie. Informačné tabule by spĺňali svoj účel aj na Špitálskej ulici či v okolí Kamenného námestia aj s ohľadom na nebratislavských a zahraničných motoristov. Práve tu podľa našich pozorovaní porušujú mnohí vodiči dopravné predpisy a pokojne odbočia v smere zo Štúrovej ulice popod Manderlák na námestie a nezriedkavé je aj porušenie odbočenia vpravo na námestie zo Špitálskej ulice.

Podľa hovorcu mestských policajtov Petra Plevu nie je možné tvrdiť, že počet priestupkov sa na námestí zvýšil v súvislosti s dopravnými zmenami v spodnej časti námestia. My sme si však všimli, že štátni policajti zastavujú vodičov za Manderlákom aj kvôli porušovaniu zákazu vjazdu do spodnej časti námestia. Navyše na rohu Veternej ulice a Hurbanovho námestia si niektorí vodiči mýlia pešiu zónu s parkoviskom a na tomto mieste často stojí aj niekoľko áut. Krajská polícia tvrdí, že kolízne situácie vytvárajú samotní vodiči a najmä bratislavskí jazdia zväčša zo zvyku a nevšímajú si dopravné značky.

Riaditeľka sekcie dopravy a cestného hospodárstva magistrátu Tatiana Kratochvílová považuje značenie za dostatočné. „Cez médiá sme informovali verejnosť o tejto zmene, v ankete na internetovej stránke hlavného mesta sa väčšina návštevníkov vyjadrila v prospech upokojenia dopravy na Námestí SNP,“ dodala. Podľa magistrátu boli osadené značky a namaľované vodorovné značenie, ktoré zreteľne orientuje vodičov.

Pri výjazde z Námestia SNP na Štúrovu ulicu osadili aj betónové kvetináče, ktoré by si vodiči mali všimnúť a zároveň majú možnosť otočiť sa.

Páčil sa vám článok?