Križovatka pri Riviére je už v prevádzke

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od 2. augusta je plne funkčná cestná svetelná križovatka Devínska cesta - Karloveská ulica. Stavba, ktorá zohľadňuje preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy, bola ukončená v predstihu ešte 20. júla.

S výstavbou začalo mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy v októbri minulého roku, do 5. decembra 2005 bola rozšírená Karloveská ulica v úseku od Molecovej po Devínsku cestu o samostatný pruh pre autobusy mestskej hromadnej dopravy a vybudovaná bola autobusová nika na Karloveskej. Tieto úpravy zabezpečia zvýšenie výkonu križovatky Molecova - Karloveská. Po zmene projektovej dokumentácie, ktorá sa uskutočnila na základe požiadavky dopravného podniku zabezpečiť otáčanie duobusov v križovatke Devínska cesta - Karloveská, stavebné práce pokračovali od prvého marca tohto roka.

Po stavebných úpravách vznikli v križovatke dve nové autobusové zastávky na Devínskej ceste, ktoré boli vybudované v samostatných nikách. Vybudoval sa aj samostatný vyčkávací a odbočovací pruh pre duobusy na odbočenie vľavo do Karloveskej ulice. Pribudlo aj sedem nových parkovacích miest pred Tatra bankou a nový priechod pre peších cez Karloveskú ulicu.

V rámci úprav bolo vymenených 2200 štvorcových metrov živičného povrchu. Pribudla aj cestná svetelná signalizácia, ktorá umožní bezpečné odbočenie a výjazd z Devína cez električkovú trať. Signalizačne sú zabezpečené aj nové priechody pre chodcov cez Karloveskú a Devínsku cestu. Novo vybudovaná križovatka bude riadená samostatným radičom, ktorý je prepojený do centrálneho dispečingu koordinačným káblom. Tým sa zabezpečí koordinované riadenie jednotlivých jazdných prúdov vozidiel a preferencia električiek.

Súčasťou stavby boli aj prekládky trolejového vedenia, verejného osvetlenia, elektrických a telekomunikačných vedení. Stavebné náklady predstavujú 40,6 milióna korún, oficiálne ukončenie stavby bolo určené na 5. augusta.

Páčil sa vám článok?