Petržalské lávky ešte stále neslúžia ľuďom

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Oprávnene kritické hlasy obyvateľov Petržalky na adresu neskorého a navyše aj pomalého dokončovania lávok ponad železnicu a diaľnicu sa nekončia, hoci Národné diaľničná spoločnosť (NDS) pokladá dielo za dokončené.

Lenže hotové nie je, hoci posledná lávka mala byť odovzdaná verejnosti už v roku 2004. Ide o malé stavebné objekty, napriek tomu stavbári dosiahli na každom z nich sklz najmenej dva roky. Občania Petržalky pokladajú pomalé budovanie dokonca za útok na svoje občianske slobody, ako píše naša čitateľka J. K. A to ešte pred dvoma mesiacmi investor aj dodávateľ - teda NDS a Doprastav - vyhlasovali, že bezproblémový prechod na piatich lávkach do lokalít na pravom brehu Dunaja sa stane skutočnosťou najneskôr 30. júna, keď sa odovzdala diaľnica.

Pravdou však je, že lávka cez Ravak prišla o stavebné povolenie pre nezodpovedajúce riešenie premostenia železnice a a aj pre problémy s vlastníckymi právami k pozemkom. Dnes sú veci vyriešené - ako nás informoval Vojtech Šmátrala z Doprastavu, nový projekt na premostenie železnice s protidotykovou ochranou už majú k dispozícii, problém robí teraz dodávka materiálu, ktorý treba doviezť zo zahraničia.

Na lávke smerujúcej z Petržalky k Artmedii sú stavebné práce ukončené a čaká sa na kolaudáciu - pri súčasnej legislatíve však môže ísť až o tri mesiace. Dovtedy budú mať občania z Farského a okolitých ulíc problémy dostať sa do Sadu Janka Kráľa, hoci podľa V. Šmátralu už chodci objekt využívajú. Pre mamičky s kočíkmi i pre cyklistov však problém trvá a pokračuje aj po odovzdaní nadchodu, ktorý sprístupnili na prelome augusta, dva roky po pôvodne stanovenom termíne - pri Artmedii sa z neho dá zísť len po schodoch.

Architekti zjavne nerátali s tým, že tade budú chodiť cyklisti a matky s kočíkmi. Zjazd z násypu pri Artmedii smerujúceho na Starý most nemá ani chodník, ani zónu pre peších a nadchod je naprojektovaný tak, že by niekedy v ďalšej budúcnosti mal vyústiť do predpokladaných polyfunkčných budov.

Páčil sa vám článok?