Na Františkánskej ulici vládne chaos

28.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Dopravná situácia na Františkánskej ulici je už neúnosná. Autá tu parkujú po oboch stranách komunikácie, blokujú nielen plynulý vjazd a výjazd z pešej zóny, ale najmä obmedzujú chodcov, ktorí musia chodiť pomedzi autá.

Samospráva Starého Mesta chce situáciu do leta vyriešiť. Po oboch stranách ulice majú byť osadené pevné liatinové zábrany, ktoré zaručia chodcom bezpečný prechod popri Františkánskej záhrade a popri budove hlavnej pošty. Z oboch strán ulice bude osadené zvislé dopravné značenie zakazujúce zastavenie a státie, autá, ktoré zákaz porušia, budú odtiahnuté.

Staromestská samospráva pôvodne chcela situáciu na Františkánskej ulici riešiť presunutím hydraulického stĺpika umožňujúceho vjazd do pešej zóny už na začiatok ulice. Toto dopravné riešenie by však bolo podstatne drahšie, navyše mu neboli naklonení niektorí staromestskí poslanci. Tí podmieňovali presun stĺpika a tým rozšírenie pešej zóny dohodou s rádom Malých bratov františkánov, ktorí majú na svojom pozemku zo zadnej časti Fratiškánskeho kostola vyhradené vlastné parkovacie miesta. Vedenie mestskej časti a členovia dopravnej komisie miestneho zastupiteľstva preto dali prednosť lacnejšiemu riešeniu - osadeniu pevných zábran pozdĺž chodníkov a novému dopravnému značeniu. Na Františkánskej ulici by okrem toho mali byť zrušené všetky vyhradené parkovacie miesta, ktoré schválila ešte predchádzajúca staromestská samospráva.

Problémom môžu byť štyri vyhradené miesta pri fasáde hlavnej pošty, ktoré bývalý starosta Peter Čiernik prenajal súkromnej spoločnosti BPS Park. Starosta Andrej Petrek už požiadal túto parkovaciu službu o zrušenie inkriminovaných parkovacích miest. Podporu tomuto dopravnému riešeniu vyjadril aj primátor Andrej Ďurkovský, ktorý deklaroval, že sa osobne zasadí o zrušenie parkovacích miest na Františkánskej ulici. Magistrát tiež zruší parkovacie miesta na časti Uršulínskej ulice a v spolupráci so Starým Mestom tu pri Františkánskej záhrade osadí pevné zábrany.

(ado)
FOTO - Slavo Polanský 

Páčil sa vám článok?