Policajti jazdia v autách súkromnej BPS Park

21.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Krajské policajné riaditeľstvo v Bratislave spolupracuje so súkromnou spoločnosťou BPS Park, a.s. Štátni policajti sa vozia autami tejto firmy. Policajné riaditeľstvo tvrdí, že je to v poriadku, a že sa tým šetria peniaze.

Podľa krajského riaditeľstva Policajného zboru SR ide „o spoluprácu pri zabezpečovaní plynulosti cestnej premávky a riešenie priestupkov v statickej doprave v centre mesta.“ Na otázku, či nejde o „naháňanie kšeftov“ súkromnej firme, policajti odpovedali, že rozhodne nie a zmluvy majú aj s inými súkromnými firmami.

Zaujímalo nás tiež, odkedy štátna polícia rieši v Starom Meste aj statickú dopravu, teda parkovanie, keďže donedávna to ponechávala takmer výlučne mestskej polícii, a prečo sa štátni policajti venujú statickej doprave iba v zóne s dopravným obmedzením, kde má parkovacie miesta prenajaté na základe spornej zmluvy BPS Park.

„Bratislavská dopravná polícia riešila, rieši aj bude riešiť statickú dopravu. Ak vozidlo stojí tam, kde nemôže stáť, je to priestupok ako každý iný, preto ich riešime. My nepokutujeme tých, čo nemajú za oknom parkovaciu kartu, ale tých, ktorí stoja na miestach, kde nesmú,“ reagovala bratislavská polícia.

Zmluva so súkromnou parkovacou spoločnosťou bola údajne uzavretá ešte v roku 1999. „Medzi výhody patrí, že využívame ich techniku a ich autá. Šetria sa tým peniaze,“ uviedla krajská polícia. Štátni policajti sa v autách BPS Park objavili až tento rok po tom, ako mestská časť Staré Mesto zrušila spoluprácu BPS s mestskou políciou.

Do akej miery je táto zmluva pre štátnu políciu výhodná či nevýhodná, nie je možné posúdiť, pretože polícia odmieta zmluvu zverejniť. Zmluvný partner - BPS Park - totiž so zverejnením nesúhlasí. Kým sa tak nestane, existuje podozrenie, že BPS Park využíva na podnikanie štátnych policajtov.

(brn)

Policajt si po založení papuče na Cintorínskej ulici sadá do vozidla súkromnej firmy.
FOTO - Marián Brezňanský

Páčil sa vám článok?