Odtiahnuté auto musia vrátiť majiteľovi

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Sťažnosti na neoprávnené odťahovanie automobilov firmou Aster v Starom Meste sa nekončia, najnovšie nás informoval jeden z čitateľov, že bude vymáhať vrátenie peňazí za protiprávne odtiahnutie - ide o 2700 korún - súdnou cestou.

Čitateľ si sťažuje, že mu firma na jeho pôvodný list neodpovedala, a preto nás zároveň s urgenciou informoval o pokuse riešiť vec súdne. Podľa názoru nášho spolupracovníka, právnika Imricha Hurínskeho, má čitateľ nádej na vrátenie peňazí. Musí však splniť dva predpoklady, a to, že suma bola skutočne uhradená a že od odtiahnutia neuplynuli dva roky. „Toto platí, ak by sme uvažovali o bezdôvodnom obohatení. To tu zrejme nastalo, lebo Aster mal pevné taxy bez ohľadu na vzdialenosť,“ uvádza právnik. Ak ide o uplatnenie zapríčinenej škody, čo sa však dokazuje komplikovanejšie, je táto lehota dokonca trojročná.

Je však lepšie vôbec nezaplatiť, a ak si občan myslí, že je v práve a odmieta zaplatiť, musia mu auto vydať aj bez zaplatenia. Právnik odporúča, ak majiteľovi auto nevydajú, ihneď sa obrátiť na štátnu políciu a podať trestné oznámenia aj na konkrétnu osobu za neoprávnené odtiahnutie, aj za hrubý nátlak. Oprávnená osoba, teda obec, má dostatočné prostriedky na to, aby si svoj nárok uplatnila legálnou cestou - ak je jej konanie legálne.

Imrich Hurínsky však spochybňuje odťahovanie áut vôbec s poukazom na to, že tak oprávnená firma (teda zriadená mestom) môže urobiť len vtedy, ak auto tvorí prekážku, inak odťahovanie nemá zmysel a okrem toho má polícia celý rad iných prostriedkov na potrestanie vodiča. Odťahovanie áut je hrubým zásahom do súkromného vlastníctva, uvádza I. Hurínsky a dodáva „...či auto tvorí prekážku, to, bohužiaľ, hodnotí Mestská polícia, ktorá má práve pre takéto zásahy veľmi zlé meno a jej postupy skutočne naznačujú korupčné správanie“.

Práve na svojvoľné rozhodovanie mestských policajtov o tom, či sa má auto odtiahnuť, upozorňujú čitatelia s tým, že uvádzajú, kde už mesiace prekážajú autá s papučou rovno pred očami policajtov. Upozorňujú tiež na prax odťahovania áut z ľahko dostupných miest doslovnými nájazdmi odťahových vozidiel.

K pokračujúcej kauze Aster hovorca Starého Mesta Marek Hitka uviedol, že spomínané rozhodnutie súdu „práve komplexne posudzuje naše právne oddelenie a pripravuje stanovisko. Treba však brať do úvahy aj to, že rozhodnutie súdu sa týkalo len jedného konkrétneho prípadu“. Ďalšie otázky v tejto súvislosti označil ako hypotetické, ku ktorým sa mestská časť nechce vyjadrovať. Najvyšší súd označil aktivity firmy Aster za nelegálne a Imrich Hurínsky má na vec tento názor: „Je otázna zodpovednosť mestskej časti, lebo trpelo protiprávny stav a vedome porušovalo zákon. Mestská časť Staré Mesto by si mala zabezpečiť dostatok právnej literatúry a časopisov, aby sa nestrápňovala vyhlásením, že nevedia o tomto rozsudku.“

Páčil sa vám článok?