V pešej zóne sa nesmie stáť viac ako 20 minút

24.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Vodič auta, ktoré pravidelne stojí na rohu Poštovej a Obchodnej ulice pri novinovom stánku, porušuje podľa mesta pravidlá. Tie mu totiž na tomto mieste parkovanie zakazujú!

Magistrát tak reaguje na sťažnosti, že už niekoľko mesiacov parkuje auto značky BMW v pešej zóne. Vozidlo má podľa mesta vydané povolenie od 10. februára 2010 na jeden rok. Povolenie je vydané na zabezpečenie ochrany a činnosti prevádzky zmenárne a platí na dve štátne poznávacie značky, teda dve autá. Súčasne tam však môže stáť iba jedno vozidlo a aj to podľa magistrátu maximálne dvadsať minút.

Podmienky povolenia hovoria ďalej o tom, že zastavenie a státie vozidla na chodníku na Obchodnej ulici je povolené iba na nevyhnutne potrebný čas na zabezpečenie činnosti. Vodič navyše musí zabezpečiť priechodnosť chodníka pre chodcov v šírke minimálne 1,5 metra.

Mestská polícia tvrdí, že nasadenie papuče na takto formulované povolenie s „časom nevyhnutným“ na zabezpečenie činnosti je vraj problematické. Mesto však hovorí, že s inými majiteľmi áut nie sú problémy a dané podmienky chápu a rešpektujú. Vjazd do pešej zóny pre zásobovanie je štandardne povolený denne od 6.00 do 9.00 h.

„V odôvodnených prípadoch povoľuje magistrát na komunikáciách, ktoré má v správe, aj vjazdy po tomto termíne. Povolenia sú však vydávané len na vjazd a na zastavenie vozidla na nevyhnutný čas,“ uviedlo nedávno mesto. Také povolenia majú napríklad niektoré potraviny na dovoz čerstvého pečiva, stánky PNS, alebo prevádzky, kde je nevyhnutný odvoz a dovoz peňazí.

Na základe vyjadrenia mesta je preto nepochopiteľné, že jeden vodič môže túto „nepísanú“ dohodu jednoducho odignorovať a všetci zodpovední to rešpektujú. Mestu, polícii i občanom sa tak smeje do tváre a na pešej zóne parkuje aj naďalej. Dokedy?

(rob)

Páčil sa vám článok?