Na Námestí SNP od júla zmenia organizáciu cestnej dopravy

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od prvého júla bude z Námestia SNP vylúčená tranzitná doprava - v smere z Hodžovho námestia bude Námestie SNP označené ako slepá ulica a pri Manderláku vozidlá už nebudú môcť odbočiť vľavo ani vpravo.

Výjazd z Námestia SNP na Kamenné námestie a na Špitálsku ulicu teda už nebude možný (táto zmena sa nevzťahuje na električky). Obsluha námestia a priľahlých ulíc zostane zachovaná. Ako nám povedala riaditeľka magistrátnej sekcie dopravy a cestného hospodárstva Tatiana Kratochvílová, cestná svetelná signalizácia na Hodžovom námestí ostane v rovnakom režime ako bola pred začatím rekonštrukcie električkovej trate a povrchov na Obchodnej ulici, Hodžovom a Hrubanovom námestí a Kapucínskej ulici, pribudne tam dopravná značka Slepá ulica, ktorá upozorní vodičov, že prejazd Námestím SNP nie je možný. Režim dopravy na Župnom námestí bude rovnaký ako na Obchodnej ulici, čo znamená, že bude pešou zónou s dopravnou obsluhou od 19. hodiny do 10. hodiny nasledujúceho dňa.

Cieľom týchto opatrení, ktorých podstatou je odstránenie tranzitnej dopravy z Námestia SNP, je utlmiť automobilovú dopravu v tejto lokalite, a tým znížiť jej negatívne vplyvy na životné prostredie. O ich prijatí rozhodla skutočnosť, že ide o oblasť s veľkým pohybom chodcov. Prijaté opatrenia zároveň zvýšia priepustnosť križovatiek s cestnou svetelnou signalizáciou Hodžovho námestia, Námestia 1. mája, Ulice 29. augusta a Špitálskej ulice.

Zmena súvisí so spomenutou rekonštrukciou električkovej trate a povrchov na Obchodnej ulici, Hodžovom námestí, Hurbanovom námestí a na Kapucínskej ulici, ktorá sa pre technickú zložitosť realizovala na dve etapy. Úsek medzi Poštovou ulicou a tunelom bude dokončený v riadnom termíne, teda 30. júna. V trase Kamenné námestie - tunel budú električky premávať od prvého júla. Práce v hornej časti budú dokončené do 21. júla.

Architektonický návrh na rekonštrukciu týchto verejných priestranstiev dôsledne rieši bezbariérovosť a rozšírenie peších plôch. Prepojenie peších zón na Obchodnej ulici s pešou zónou v historickom centre, ale aj nové prepojenie Župného námestia so Zámockou ulicou zatraktívni túto časť mesta, donedávna využívanú na parkovanie vozidiel. Zároveň vznikne možnosť vytvorenia novej trasy pre turistické skupiny mieriace na Hrad. Magistrát túto stavbu vzhľadom na očakávaný prínos pre zdravotne postihnutých občanov prihlásil do celoslovenskej súťaže Slovensko bez bariér.

Páčil sa vám článok?