Parkuje na Poštovej, povolenie má len na zastavenie

25.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Problémy s parkovaním a premávkou vozidiel v pešej zóne sú denným problémom a nočnou morou chodcov. Napriek tomu, že parkovanie a dlhodobé státie nie je v pešej zóne mesta prípustné, mnohí vodiči to nerešpektujú. Jedno auto už dlhodobo parkuje v pešej zóne na Poštovej ulici, hoci má povolenie len na vjazd a zastavenie.

Do redakcie nám zavolal rozhorčený čitateľ, ktorý vidí toto tmavé auto pravidelne parkovať za stánkom PNS na Poštovej ulici. Keďže ide o pešiu zónu, čuduje sa, že mestská polícia mu to toleruje, nenasadila mu papuču a nedala tučnú pokutu. Dodal, že ak by na pešej zóne takto parkovali všetci, ktorí tam majú obchod alebo inú prevádzku, vyzeralo by to ako na frekventovanej mestskej ulici. O tom však vraj pešia zóna nie je a polícia aj mesto by mali byť v takýchto prípadoch nekompromisné.

Situáciu sme si overili na mieste a zistili sme, že vodič BMW mal povolenie na zvláštne užívanie komunikácie na vjazd a zastavenie na chodníku na Obchodnej ulici do 9. februára 2010. Následne mu magistrát toto povolenie predĺžil o ďalší rok - do 9. 2. 2011.

Podľa vyjadrenia magistrátu vjazd do pešej zóny je pre zásobovanie povolený od 6.00 do 9.00 h. “V odôvodnených prípadoch povoľuje magistrát na komunikáciách, ktoré má v správe, aj vjazdy po tomto termíne. Povolenia sú však vydávané len na vjazd a na zastavenie vozidla na nevyhnutný čas,” uvádza v stanovisku mesto.

Podľa ďalších informácií majú také povolenia napríklad niektoré potraviny na dovoz čerstvého pečiva popoludní, stánky PNS alebo prevádzky, kde je nevyhnutný odvoz a dovoz peňazí. “Zneužívanie týchto povolení už musí naozaj kontrolovať mestská polícia,” tvrdí mesto. Mestská polícia reagovala prostredníctvom hovorcu Petra Plevu: “Čo sa týka tohto motorového vozidla, príslušný cestný správny orgán vydal povolenie týkajúce sa státia na nevyhnutnú dobu, ktorá súvisí so zabezpečením prevádzky novinového stánku.”

Z našich pozorovaní jasne vyplýva, že mestská polícia parkovanie tmavého BMV na Poštovej ulici ignoruje, a teda prehliada porušovanie predpisov, navyše auto má povolenie na vjazd a zastavenie na Obchodnej, nie na Poštovej ulici. Mesto zase vydáva povolenia prevádzkam, ktoré to vlastne ani nepotrebujú - pečivo možno doniesť do obchodu aj pešo, no a na čo potrebujú osobitné povolenia “trafikári”, to je už skutočne záhadou.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?