Diaľnica z Viedne sa rýchlo približuje, má byť dokončená už na budúci rok

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Diaľnica, ktorej stavba roky na rakúskej strane spala, hoci zmluvu o jej vykonaní podpísali ešte v roku 1994, sa rýchlo blíži k svojmu dokončeniu. Dosiahne ho v roku 2007, keď sa spojí v Jarovciach so slovenským úsekom.

Zo všetkých rakúskych diaľničných úsekov je tento pre Slovensko najdôležitejší, hoci A6 Nord-Ost Autobahn má len 22 kilometrov a štyri výjazdy. Je totiž priamym diaľničným prepojením pre obe krajiny. Z Jaroviec - Kitsee vedie cez Dolné Rakúsko a Burgenland, pričom dôsledne obchádza všetky sídla, a neďaleko Parndorfu sa napája na diaľnicu Viedeň - Budapešť.

Spomalenie výstavby v Rakúsku zapríčinil nedostatok politickej vôle v polovici deväťdesiatych rokov, neskôr zasa štát narážal na problémy pri vyrovnaní vlastníctva pozemkov pod budúcou stavbou. Faktom však je, že oživenie a dynamizácia prác je výsledkom tlaku rakúskych podnikateľov na spolkovú vládu, aby výrazne zlepšila dopravné podmienky smerom na Slovensko, ktoré je pre nich nástupišťom na nové trhy. Slovenská časť diela bola totiž podľa zmluvy stavebne ukončená už v roku 1999.

V októbri 2002 sa začalo len s archeologickým prieskumom budúceho staveniska - dnes je hrubá stavba hotová, vrátane náročnej estakády ponad záplavové územie rieky Leitha, ktoré je bohato osídlené vzácnymi druhmi močiarnych a mokraďových živočíchov a rastlín. Delegácia slovenského ministerstva dopravy, ktorá videla dielo začiatkom tohto júna, potvrdila, že naozaj chýbajú už len dokončovacie práce, aby sa po diaľnici mohol vydať prvý kamión. Odovzdanie diaľnice mala rakúska strana naplánované na druhú polovicu budúceho roku, ale rakúsky štátny tajomník ministerstva dopravy Helmut Kukacka nevylučuje, že sa septembrový termín skráti.

Páčil sa vám článok?