Trať električiek neplánovane opravujú aj na Námestí SNP, dopravu obnovia 1. júla

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Okrem rozsiahlej rekonštrukcie električkovej trate a povrchov na Obchodnej ulici, Hurbanovom námestí, Župnom námestí a Kapucínskej ulici sa v týchto dňoch neplánovane vykonávajú aj práce na oprave trate električiek na Námestí SNP.

Ako nám povedala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, túto opravu vykonáva Dopravný podnik Bratislava vo vlastnej réžii. „Je to samostatná investícia Dopravného podniku,“ uviedla a dodala, že náklady na opravu tohto úseku trate nie sú obsiahnuté vo finančných prostriedkoch, ktoré vyčlenilo mesto na rekonštrukciu trate a povrchov na Obchodnej ulici, Hurbanovom námestí, Župnom námestí a Kapucínskej ulici. Dopravný podnik podľa nej využil, že v súvislosti s touto rekonštrukciou je z Námestia SNP vylúčená električková doprava a tak je vhodný čas na opravu trate aj na tomto mieste.

Oprava trate sa začala 8. mája a potrvá do 28. júna. „V dňoch 29. a 30. júna budú vykonávané technicko-bezpečnostné skúšky spolu s rekonštruovaným úsekom Kapucínska - Hurbanovo námestie,“ povedal nám vedúci správy koľajových tratí Dopravného podniku Bratislava Vladimír Lipský. „Električková doprava v tomto úseku by mala byť opätovne uvedená do prevádzky 1. júla.“

Podľa V. Lipského sa oprava električkového telesa na Námestí SNP v úseku Uršulínska - Klobučnícka vykonáva v dvoch etapách s celkovou dĺžkou 220 metrov dvojkoľajne. Žliabkové koľajnice a koľajové konštrukcie sú uložené na paneloch typu DZP (ZIPP) s pružným upevnením. V tomto úseku sú použité tzv. rozraďovacie výhybky, ktoré umožňujú plynulejšiu jazdu električky oblúkom, keďže je vedená už z roviny na samostatnej koľaji. „Pretože sa tento traťový úsek nachádza v centrálnej mestskej oblasti, koľajnice sú obložené protihlukovými prvkami,“ uviedol V. Lipský. „Keďže električková trať v tomto mieste netvorí samostatné teleso, jej živičný povrch je zhodný s cestným telesom.“

Opravu vykonáva Dopravný podnik Bratislava vlastnými kapacitami, takže celkové náklady na opravovaný úsek by nemali prekročiť 20 miliónov korún.

(juh)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?