Pod Novým mostom už autá neparkujú

12.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nástupište mestskej hromadnej dopravy pod Novým mostom je od minulého týždňa bezpečnejšie a vzdušnejšie. Neparkujú tu už vodiči áut, ktorí mesiace porušovali zákaz vjazdu do tejto zóny.

Ostrovčeky pre cestujúcich boli dlhodobo obsadzované nedisciplinovanými vodičmi, čo vyvolávalo nespokojnosť ľudí čakajúcich na MHD. Mesto najskôr osadilo pred vjazd do areálu pod Novým mostom tabuľu Zákaz vjazdu, ktorú však mnohí vodiči úspešne a dlhodobo ignorovali. Neskôr dalo mesto osadiť stĺpiky zo strany Rázusovho nábrežia, aby zabránilo parkovaniu a prejazdu cez chodník.

Naposledy, podľa informácie mestskej polície, práve na jej podnet správca komunikácie osadil v miestach pod Novým mostom zvislé dopravné značenie s dodatkovými tabuľami. Tie sa týkajú aj vozidiel zásobovania, ktoré majú presne vyhradený čas povolený na vjazd. V prípade, že motoristi zákazové značky nerešpektujú, dopúšťajú sa priestupku a v blokovom konaní im môže byť uložená pokuta až do výšky 60 eur.

Po preverení situácie bolo nástupisko v piatok, ale aj v pondelok 8. februára 2010, voľné. Mesto osadilo stĺpiky aj v zadnej časti nástupiska, ale v tejto časti, pri bufetoch a toaletách, stále parkuje na trávniku množstvo vozidiel. Po prípadnom osadení stĺpikov by sa aj nástupište autobusov stalo priestorom iba pre cestujúcich.

Za skultúrnenie tejto časti sa verejnosť prihovára už dlhé roky. Mesto a dopravný podnik priznávajú, že nástupište a výstupište autobusov MHD pod Novým mostom nie je na patričnej úrovni. Zatiaľ sa však v tomto smere nič neudialo a v priebehu roka 2010 nie je plánovaná ani prípadná rekonštrukcia. Chodci sa v minulosti sťažovali najmä na to, že autá manévrujúce v tomto frekventovanom priestore ich ohrozujú. Miesto je prestupnou stanicou MHD na blízke zastávky električiek na dunajskom nábreží.

Ponáhľajúci sa chodci boli preto často vystavení nebezpečenstvu kolízie s vodičmi, ktorí evidentne porušovali zákaz vjazdu. Nelegálne parkovanie bolo navyše pre množstvo áut úplne zadarmo. Miesto sa pokúsil riešiť v rámci projektu Mestské zásahy aj architekt Peter Moravčík z kancelárie PMAarchitekti a o premenu tejto lokality sa snažia aj architektonické návrhy v rámci riešenia zóny Staromestskej ulice.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?