Parkovisko pre odtiahnuté autá občania nechcú

29.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mnohým občanom z okolia Macharovej ulice blízko Šrobárovho námestia v bratislavskej Petržalke sa nepozdáva vybudovanie parkoviska pre odtiahnuté autá.

Takéto parkovisko pre odtiahnuté autá z tejto mestskej časti a Starého Mesta by tu chcela postaviť spoločnosť Car Towing, a.s.k ktorá má pozemok v nájme na päť rokov od júla minulého roka. Negatívne sa k tomuto zámeru postavili miestni poslanci už koncom novembra minulého roka. Na štvrtkovom podvečernom verejnom stretnutí občanov s investorom a predstaviteľmi samosprávy ho skritizovali aj občania. Podľa nich takáto stavba nepatrí do zastaveného územia, ale na okraj mesta, prípadne mimo mesta. Občania zároveň požadujú, aby na danom mieste vybudovala samospráva verejné, osvetlené parkovisko bez oplotenia.

To, čo sa na pozemku nakoniec vybuduje, majú "v rukách" miestni poslanci. Tí by o tom mali opätovne rozhodovať na zastupiteľstve v utorok na budúci týždeň. Keď samospráva koncom minulého roka zámer s parkoviskom pre odtiahnuté autá odmietla, zároveň rozhodla, že plány investora prediskutuje s dotknutými občanmi. Ak by sa mestská časť rozhodla, že na ploche vybuduje niečo iné ako navrhuje investor, je to podľa nájomnej zmluvy dôvod na jej výpoveď. Tú zatiaľ starosta Milan Ftáčnik nevypovedal, pretože sa "nechce dostať do právnych problémov" pre neplatné vypovedanie zmluvy. Samospráva zatiaľ definitívne nepovedala, čo by tam chcela vybudovať. Isté je len to, že občania súhlasia s verejným, osvetleným parkoviskom. Odmietajú jeho oplotenie. Osadenie kamery je zatiaľ pre značné náklady otázne, nereálne je podľa starostu pre nedostatok peňazí zriadenie stráženého parkoviska.

Investorská spoločnosť si podľa predsedu predstavenstva Radovana Valenta počká na rozhodnutie poslancov, názor približne 30 diskutujúcich občanov nepovažuje za reprezentatívnu vzorku. Až po definitívnom názore zastupiteľstva podnikne spoločnosť ďalšie kroky. Valent však zároveň potvrdil, že ak poslanci ich investičný zámer odmietnu, spoločnosť si bude vymáhať náklady, ktoré s pozemkom doteraz mala. Plochu totiž očistila a vybudovala okolo nej oplotenie. Koľko spoločnosť už investovala, nevedel Valent uviesť, je to však údajne viac, ako si na tento rok vyčlenila na tento problém samospráva. Tá má na to v rozpočte zatiaľ vyčlenených 10-tisíc eur. Celkové náklady päťročného projektu investora sú okolo 150-tisíc eur.

Plocha bola v minulosti pôvodne prenajatá na vybudovanie hokejbalového ihriska. Pre neplatenie nájomného však bola nájomná zmluva v roku 2007 vypovedaná. Plocha bola dlho neudržiavaná, návrhy na vybudovanie bytových domov vedenie mestskej časti rázne odmietlo. Pri minuloročnej verejnej diskusii o parkovaní občania o vybudovanie verejného parkoviska záujem neprejavili. Betónová plocha s množstvom pneumatík zostala naďalej neupravená a neosvetlená. Často ju využívali napríklad autoškoly pri precvičovaní parkovania. Minulý rok však prišiel investor s návrhom vybudovať tu dočasné parkovisko pre odtiahnuté vozidlá. Parkovisko aj pre autobusy a nákladné autá neprichádzalo podľa vedenia mestskej časti do úvahy, starosta však nakoniec súhlasil s parkoviskom pre osobné autá a nájomnú zmluvu na pozemok podpísal. Investor tu chce podnikať päť rokov, potom by sa celá plocha vrátila mestskej časti.

(sita)

Páčil sa vám článok?