Električky budú jazdiť v tuneli v lete, a rýchlejšie

21.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia električkového tunela pod Bratislavským hradom pokračuje podľa harmonogramu. Dopravný podnik Bratislava, a.s., predpokladá, že k obnoveniu premávky v ňom by mohlo dôjsť už v lete.

Podľa predsedu predstavenstva DPB Branislava Zahradníka, v tuneli je položených 400 metrov nového koľajového zvršku. Vybudovaný je aj kolektor, v ktorom je vysokotlakové vodovodné potrubie a v súčasnosti robia tzv. injektáže na zabezpečenie odstraňovania vlhkosti v únikovej štôlni v smere na Palisády.

“Predpokladaný termín ukončenia stavebných prác je máj 2010,” uviedol B. Zahradník. Vzápätí by mala nasledovať kolaudácia, s tým, že v polovici roka 2010 by sa tunel mohol odovzdať do užívania. K výraznejším technickým a stavebným problémom počas opráv nedošlo. Z finančného hľadiska má stavba podľa B. Záhradníka zelenú. “Tým, že sa nám podarilo v rozpočte mesta presadiť financie na dokončenie rekonštrukcie tunela, nedôjde k zastaveniu prác,” uviedol.

Organizácia dopravy by sa po jeho znovuotvorení nemala zásadne meniť. Linky, grafikon i kapacita prepravy zostanú rovnaké. Výhodou podľa B. Zahradníka bude zvýšenie prejazdovej rýchlosti električiek v tuneli, čím dôjde k úsporám na prevádzkových nákladoch - menej vozidiel obslúži cestujúcich rýchlejšie.

(rob)

Páčil sa vám článok?