Na Kollárovom námestí autá stále parkujú

21.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Opakovane upozorňujeme na parkovanie áut na chodníku v okolí budovy Park One na Námestí 1. mája a v hornej časti Kollárovho námestia.

Začiatkom nového roku bol chodník, ktorý je na mestskom pozemku, ohradený mobilným hradením. Napriek tomu na chodníku parkujú autá, je ich síce menej ako v minulosti, ale parkujú na chodníku aj napriek zábranám.

Aj v pondelok 18. januára 2010 bola väčšia časť chodníka na Námestí 1. mája a čiastočne aj z Kollárovho námestia zabratá parkujúcimi autami, ktoré sa za mobilné zábrany dostali cez priechod pred chodcov.

Podľa informácie z magistrátu sa mestská dopravná komisia týmto problémom zaoberá. Majiteľ podzemných garáží ju navyše informoval o havarijnom stave v garážach, ktoré vlastne spôsobilo, že zakázal parkovanie v podzemí. Parkujúce autá na chodníku za zábranami sú vraj tie, ktoré za normálnych okolností parkujú v podzemných garážach administratívnej budovy Park One.

Prenosné zábrany podľa mesta osadil majiteľ podzemných garáží z toho dôvodu, aby zabránil parkovaniu cudzích áut na chodníku. Mesto preto vyzvalo vlastníka aby zábrany odstránil, pretože zaberajú časť chodníka. Pokiaľ to neurobí začne voči nemu správne konanie.

Majiteľ budovy mal prísť tento týždeň aj s novým návrhom na riešenie situácie, no neurobil tak. Mesto, ktoré považuje tento stav za dočasný, bude celú situáciu s parkovaním na chodníku pri tejto budove sledovať.

Na mieste administratívnej budovy Park One bolo kedysi verejné parkovisko, najskôr bezplatné, neskôr spoplatnené. V roku 2003 však pozemok predali a Bratislavčania prišli bez náhrady o miesto na parkovanie.

V roku 2007 tam vyrástla administratívna budova Park One, no keďže podzemné garáže polyfunkčného domu sú verejnosti neprístupné, vodiči v snahe nájsť nejaké voľné miesto na parkovanie - najlepšie zadarmo, si našli voľný chodník.

Parkovanie na Kollárovom námestí a v jeho blízkom okolí zostáva naďalej problémové. Mnohí vodiči okrem zmieneného parkovania na chodníku v okolí budovy Park One, parkujú na chodníkoch aj na Námestí 1. mája, ale neraz nechajú svoje vozidlá aj na rohu chodníka na Námestí slobody a Námestí 1. mája.

Určitým riešením do budúcnosti by mohlo byť vybudovanie podzemných garáží na Kollárovom námestí. Mestskí poslanci totiž nedávno odsúhlasili podmienky verejnej obchodnej súťaže na dlhodobý prenájom pozemkov, kde dnes stojí park. Práve pod týmto pozemkom má vzniknúť parkovacia garáž pre asi päťsto áut.

(rob)
FOTO - R. Lattacher

Páčil sa vám článok?