Chodcov na nábreží môžu ohroziť autá

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Koncom mája pribudla na nábreží v Starom Meste ďalšia zákazová dopravná značka, ktorú sprevádza nevyhnutná dodatková tabuľka s informáciou, že zo zákazu existujú výnimky, na ktoré sa zákaz nevzťahuje.

Spomínaná značka je umiestnená pri osobnom prístave na mieste, kadiaľ sa dá vojsť vozidlami do priestoru určeného výhradne pre peších - na promenádu. Pretože nemôžeme zostať slepí k tomu, že chodci v tomto meste, dokonca aj v jeho peších zónach priamo v historickom centre, sú počas celého dňa utláčaní a vytláčaní motorovými vozidlami, zaujímali sme sa o súvislosti.

Zaujímalo nás, prečo vôbec dostali niektoré vozidlá povolenie na vjazd do ďalšej pešej zóny, aké sú podmienky na vydanie povolenia, kto môže výnimku dostať a na aký účel a koľko výnimiek na vjazd do tohto miesta mestská časť Bratislava - Staré Mesto udelila.

Z odpovede Stanislava Jurikoviča z kancelárie staromestského starostu vyplýva, že na otázku - koľko výnimiek zo zákazu s povolením vjazdu vôbec bude - je len ťažko odpovedať. „Výnimku zo zákazu vjazdu s týmto povolením dostane správca tejto komunikácie a verejnej zelene organizácia VEPOS a jej dodávateľské firmy, ktoré sa o zeleň starajú. Vzhľadom na to, že promenáda je v povodňovej zóne, výnimku od nás dostane aj údržba z Povodia Dunaja. Poslednou výnimkou budú vláčiky, ktoré prepravujú turistov na vyhliadkových trasách. O iných povoleniach sa neuvažuje a žiadne iné povolenia ani nikdy vydané neboli,“ uvádza S. Jurikovič.

V stredu 31. mája sme boli svedkami jazdy osobného vozidla (strieborný peugeot) po nábrežnej promenáde v úseku od Cirkusu Barok po osobný prístav. Zahraniční turisti a učiteľky z materskej školy na prechádzke s deťmi len nechápovo krútili hlavami...

Chodec je totiž v tomto meste skutočne ten posledný, na koho sa berie ohľad. Autá často nielenže parkujú na chodníkoch, ale neraz po nich aj jazdia bez toho, aby si to mestská či štátna polícia čo len všimli...

Páčil sa vám článok?