Doprava bude v meste riadená spoločne

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zložité dopravné situácie, ktoré pravidelne vznikajú v Bratislave, si vyžadujú zriadenie spoločného dispečingu so stálou službou dopravnej polície, ale aj modernizáciu a dobudovanie jestvujúcich dispečingov.

Mesto Bratislava má zriadený centrálny dopravný dispečing v budove Krajského riaditeľstva Policajného zboru na Špitálskej ulici, Národná diaľničná spoločnosť má centrálny dispečing diaľnice vrátane riadenia tunela Sitina umiestnený v Stredisku správy a údržby diaľnic na Domkárskej ulici.

Ako pre Bratislavské noviny uviedol investičný riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Peter Gandl, ukazuje sa potreba zriadiť spoločný dispečing, ktorý bude riadiť dopravu v celom hlavnom meste. V tomto dispečingu majú byť sústredené informácie z videokamier osadených na významných križovatkách v meste, v tuneli Sitina i na dôležitých úsekoch diaľnice od Stupavy až po Senec. Podobne ako iné diaľničné tunely aj bratislavský diaľničný tunel Sitina si bude vyžadovať pravidelné kontrolné odstávky potrebné na jeho údržbu.

Akékoľvek obmedzenie dopravy na bratislavskej diaľnici bude mať významný vplyv na celkovú dopravnú situáciu v meste, úlohou nového dispečingu bude túto situáciu riešiť. Národná diaľničná spoločnosť a bratislavský magistrát predpokladajú, že doprava bude riadená aj pomocou premenlivého dopravného značenia, aké zatiaľ vodiči v Bratislave poznajú len na Moste Apollo a na niektorých úsekoch diaľnice.

Páčil sa vám článok?