Z dunajskej promenády je parkovisko

10.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na dunajskom nábreží v blízkosti staveniska River Parku stále parkujú autá. Situácia je zlá aj po určitých dopravných opatreniach, ktoré mali riešiť situáciu so zaparkovanými vozidlami.

Dopravné opatrenie spočívalo napríklad v tom, že značku Zákaz vjazdu posunuli bližšie k stavbe súkromného polyfunkčného komplexu. Malo to však jediný dôsledok, v priestore ohraničenom zákazom, teda značkou, parkuje ešte viac áut ako predtým. Vjazd do týchto priestorov je pritom povolený len vozidlám, ktorým to odobrí staromestský miestny úrad. Ten však nevydal ani jedno povolenie na vjazd na nábrežie!

Situáciu na nábreží si všímajú aj obyvatelia mesta. Čitateľ Ivan Schuller napríklad tvrdí, že úsek od Nového mosta po River Park sa pomaly, ale iste mení na džungľu. „Nehovoriac o tom, že chodník, po ktorom jazdia aj autá, je už zdevastovaný, “ uviedol.

Zákony džungle zrejme dodržiavajú aj na akože vyhradenom parkovisku pri boteli Fairway. Čiary vyhradeného parkoviska sú namaľované zjavne amatérsky, navyše autá tam parkujúce nemali v čase našej kontroly žiadne povolenie. Rovnako ako auto, ktoré stálo na promenádnom chodníku o sto metrov ďalej, pri ďalšom boteli.

Zo staromestského miestneho úradu sme sa dozvedeli, že vodorovné dopravné značenie spravil niekto svojvoľne a nie je oficiálne. „Mestská časť vyzve Fairway, aby namaľované parkovacie boxy odstránil na svoje náklady,“ uviedol úrad. Súčasne však tvrdí, že pokuta nikomu nehrozí. „Vzhľadom na to že nebola vytvorená prekážka, či nebezpečenstvo, ktoré by ohrozovalo chodcov a neznehodnotil sa ani chodník, nie je možné udeliť sankciu,“ píše sa v zdôvodnení.

Mestská polícia podľa informácie úradu riešila od 1. júna 2009 na nábreží 183 prípadov neoprávneného parkovania a udelila tam 1440 pokút. Ide však vraj o tzv. korunu hrádze, a preto tu vodohospodárske vozidlá majú oprávnenie parkovať bez toho, aby mali súhlas mestskej časti. Chodník je údajne súčasťou vodného diela.

V iných civilizovaných krajinách si mestá nábrežné promenády chránia a zveľaďujú. Starajú sa, aby slúžili svojmu účelu. Bratislavy sa to, žiaľ, zatiaľ netýka.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?