V Dúbravke skúšali program preferencie električkovej dopravy, ktorý ušetrí čas

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto pripravuje systém preferencie električkovej dopravy, ktorý má odstrániť zbytočné zdržania a umožní, aby cestovanie električkou bolo rýchlejšie. V uplynulých dňoch testovalo tento systém v Dúbravke.

Cestovanie električkou spomaľuje narastajúci počet cestných svetelných signalizácií, ktoré sa budujú najmä kvôli cestnej doprave, ich fungovanie však má negatívny vplyv v podobe väčšieho zdržania električiek. Tie musia na rozdiel od minulosti zastavovať nielen na zastávkach, ale aj na miestach, kde pribudli nové cestné svetelné signalizácie. Mesto preto pripravuje systém, ktorý umožní, aby na jednotlivých radiálach - Karloveskej, Ružinovskej, Račianskej a Vajnorskej - mali maximálnu preferenciu v jazde električky. Technológia preferencie spočíva v tom, že električka v predstihu pred križovatkou vyšle signál, na základe ktorého zariadenie regulujúce svetelnú signalizáciu zabezpečí, aby mala na križovatke minimálne, resp. nulové zdržanie.

Najväčšie prepravné výkony v meste sa uskutočňujú na karloveskej radiále, preto je táto trať prvým úsekom, kde sa má nový systém zaviesť. V marci sa systém skúšal na križovatke Saratovská - Drobného, ktorá je už prispôsobená potrebám nového systému. Testy trvali dva dni, pričom jeden deň električky nemali možnosť vyslať do radiča dopyt na vybavenie signálu „voľno“ a druhý deň sa aktívne zapojili do dynamiky riadenia križovatky. Merania sa sústredili na smer z Dúbravky do centra a vyhodnocovali situáciu medzi zastávkami Obchodný dom Saratov a Drobného ulica. Podľa výsledkov meraní v špičkovom rannom období od 6. do 9. hodiny sa ukázalo, že pri použití systému preferencie sa priemerné 20-sekundové zdržanie električky spôsobené signalizáciou na križovatke podarilo znížiť o 14 sekúnd, čo predstavuje účinnosť preferencie 72,6%. Výsledky merania na tejto križovatke preukázali opodstatnenosť doteraz vynaloženého úsilia pri tvorbe tohto systému. Podľa vedúceho magistrátneho oddelenia dopravného plánovania Vladimíra Mikuša sa získané poznatky a skúsenosti budú môcť uplatniť v rámci celého mesta, pretože až v takomto rozsahu budú očakávané prínosy citeľné i pre cestujúcich.

Páčil sa vám článok?