Námestia a chodníky sa menia na parkoviská

3.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na redakciu Bratislavských novín sa obrátil čitateľ Ondrej Mlynarčík, ktorý poukázal na novú situáciu v parkovaní na Daxnerovom námestí. Donedávna tu autá mohli stáť len po stranách tohto námestia. Dnes je to už inak.

„Tento týždeň dokončili prerobenie a ako to vyzerá, za obeť padli takmer dva chodníky,“ píše. Podľa čitateľa chodník v strede námestia, ktorý obklopoval zeleň, zrušili úplne „a to do takej miery, že lavičky, ktoré sú pri ňom osadené, sú prakticky nepoužiteľné, iba že by si človek chcel vyložiť nohy na priamo pred nimi zaparkované autá,“ tvrdí. Podľa čitateľa zostal chodník na okraji námestia čiastočne zachovaný. Pochybuje však, že tam zostalo zákonom stanovených 1,5 metra.

„Chápem, že je nutné nejakým spôsobom riešiť aj situáciu statickej dopravy v meste, no pochybujem, že riešením by malo byť úplné rušenie chodníkov. Nemyslím si, že by Bratislava mala toľko zelene, aby si mohla dovoliť takto decimovať jej význam. Skôr by som bol očakával, že by sa parčík v strede námestia trochu upravil,“ dodal čitateľ.

Z miestneho ružinovského úradu nám napísali, že investor nadstavby obytného domu na rohu ulíc Rastislavova s Koceľovou ulicou predložil projekt, ktorým bolo rozšírenie legálnych parkovacích miest. Vodorovné a zvislé dopravné značenie podľa hovorcu starostu Ružinova Maroša Smoleca odsúhlasila magistrátna komisia. V zmysle zákona musí podľa neho vodič dodržiavať vodorovné značenie, preto „mestská časť Ružinov upovedomila mestskú políciu na vyvodenie sankcií proti vodičom, ktorí neponechávajú 1,5 metra pre chodcov a vozidlo majú zaparkované mimo vymedzeného priestoru vyznačeného parkovacieho miesta,“ informoval M. Smolec.

Ďalej konštatoval, že zelená plocha v strede Daxnerovho námestia nie je parčíkom, pretože cez ňu nejdú chodníky pre peších. „Po jednej strane vnútorného obvodu sa vyznačili parkovacie miesta, pričom po vonkajšom obvode na strane obytných domov chodníky zostali,“ uviedol. Ako dodal, dominantné trasy chodníkov na Kvetnej, Kulíškovej a Viktorínovej sú na strane zelene zachované. Je tam možné umiestniť aj ochranné zábradlie, asi 10-20 cm dovnútra parkovacieho miesta. Ich inštaláciu vraj mestská časť zvažuje.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?