V okolí pomníka na nábreží je divoké parkovisko

3.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa dá parkovať takmer všade. Stačí, že niektorý priestor zostane niekoľko dní voľný a niektorí vodiči si ho okamžite privlastnia. Bez akýchkoľvek zábran si z neho urobia bezplatné parkovisko.

Najnovším príkladom je priestor pred budovou Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží. Na divoké parkovanie niektorých vodičov pred múzeom nás upozornil čitateľ Peter Gálik. Autá navyše stoja v bezprostrednej blízkosti Pomníka československej štátnosti.

Motorové vozidlá na túto plochu jednoznačne nepatria, myslí si nielen P. Gálik. Nejde totiž o parkovisko, ale o verejné priestranstvo určené chodcom - návštevníkom múzea a tým, ktorí chcú navštíviť pomník. Ako sme sa opakovane presvedčili, naposledy v pondelok 30. novembra 2009, pred Slovenským národným múzeom pravidelne parkuje asi desiatka motorových vozidiel.

Ako je to možné, sme sa spýtali hovorcu mestskej polície Petra Plevu. Ten nás informoval, že „príslušný cestný správny orgán vydal vozidlám stojacim pred budovou Slovenského národného múzea povolenie, ktoré ich oprávňujú na týchto miestach zastaviť a stáť." Cestným správnym orgánom je v tomto prípade hlavné mesto Bratislava. Parkovanie teda povolili úradníci magistrátu. Koľko a ktoré autá môžu na ploche stáť, ani to, či polícia bude vodičov áut bez povolenia aj sankcionovať, sme sa nedozvedeli. Pritom tu parkujú aj vozidlá s mimobratislavskými evidenčnými značkami.

Staromestská samospráva plánuje dotvoriť Pomník československej štátnosti, keďže socha leva sa stala súčasťou Pomníka M. R. Štefánika pred novou budovou Slovenského národného divadla. Pomník na Vajanského nábreží by mala v marci 2010 doplniť socha prvého československého prezidenta T. G. Masaryka.

(rob)

Plocha bývalého pamätníka je pre niektorých vodičov skvelým parkoviskom.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?