Stanicu Nové Mesto chce obnoviť iba jeden investor

2.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Železnice Slovenskej republiky v rámci projektu Moderná stanica, ktorého cieľom je obnova vybraných železničných staníc so súkromnými partnermi, ponúkli v Bratislave na obnovu Železničnú stanicu (ŽST) Nové Mesto.

Do 17. septembra 2009, keď bol konečný termín na podanie prihlášok, sa o súkromné partnerstvo na obnove ŽST Nové Mesto prihlásil jeden záujemca. Podľa Železníc SR (ŽSR) sa v súčasnosti prihlášky vyhodnocujú, pretože spolu s mestami Prievidza, Trenčín a Žilina ich evidujú osem. Termín stanovenia predkladania súťažných návrhov je 7. december 2009 a vyhodnotenie a podpísanie zmlúv s investormi sa očakáva koncom decembra alebo začiatkom januára 2010.

Cieľom projektu je okrem iného prispieť k zvýšeniu kultúry cestovania, komfortu a bezpečnosti cestujúcej verejnosti a návštevníkov železničných staníc. Ďalej ide aj o zabezpečenie revitalizácie a modernizáciu železničných staníc, a tým ich priblíženie európskemu štandardu v oblasti komfortu poskytovaných služieb. Súkromní partneri by sa v rámci projektu Moderná stanica mali zaviazať, že obnovia železničné staníc prostredníctvom investícií a ako protihodnotu za vynaložené investície získajú od ŽSR právo dlhodobo užívať komerčné priestory v rámci revitalizovanej stanice. V závislosti od úspechu projektu by sa tento model obnovy staníc mohol v budúcnosti uplatniť aj pri ďalších železničných staniciach.

(rob)
Páčil sa vám článok?