Stĺpiky na zastávke osadili, parkovaniu nezabránili

25.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na státie áut priamo na zastávke MHD na Hodžovom námestí, pri hoteli Crown Plaza sme nedávno upozornili aj v Bratislavských novinách (BN 29/2009). Vodiči tam parkovali bez akýchkoľvek zábran a cestujúci museli niekedy vystupovať priamo do áut.

Mesto medzitým osadilo na chodník stĺpiky, no urobilo tak priamo do jeho stredu. Parkovanie priamo na zastávke MHD sa tým síce vylúčilo, ale chodci paradoxne vystupujú z trolejbusu priamo do ďalšej prekážky.

Parkovanie áut na chodníku navyše pokračuje, keďže vodiči si našli cestu ako zábrany obísť. Stĺpiky mali byť osadené najmä od strany hotela tak, aby vodiči nemali prístup na chodník. To sa však nestalo a parkujúce auto, ako ho vidno aj na fotografii, sa z chodníka dostane len tak, že prejde cez zastávku.

Otázkou zostáva, či v prípade osadenia stĺpikov išlo o zámer, alebo úradníci na magistráte nad riešením veľmi nepremýšľali. Isté je, že chodci po takomto riešení problému opäť ťahajú za kratší koniec, keďže prišli o časť chodníka a namiesto pohodlnej chôdze musia okolo stĺpikov kľučkovať.

Podľa magistrátu, k osadeniu siedmich stĺpikov neďaleko Tatracentra došlo kvôli zabráneniu parkovania áut. Z dopravného podniku nám nedávno potvrdili, že na vyznačenej zastávke by cestujúci mali logicky vystupovať do voľného priestoru. So zastávkami má dopravca chronické problémy, pretože mnohí vodiči stoja aj na ploche ochrannej zóny zastávok a najmä veľké kĺbové vozidlá majú preto často problém na zastávku vojsť, alebo z nej vyjsť. Mestská polícia už dávnejšie tvrdila, že ak auto preukázateľne bráni nástupu a výstupu cestujúcich na zastávke a tvorí prekážku v cestnej premávke, vodič sa dopúšťa priestupku.

Správca komunikácie môže dať takéto vozidlo odstrániť. Prekážka v cestnej premávke musí byť evidentne preukázateľná v okamihu rozhodnutia o odstránení motorového vozidla príslušníkom mestskej polície.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?