Čo sa teraz deje, to už prekonáva asi všetko

4.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Som rodáčka z Ahoja, z tejto, kedysi bohom (alebo súdruhmi?!) zabudnutej, a dnes „lukratívnej“ časti Bratislavy. Za tie roky, čo tu bývam, a je ich požehnane, som už zažila všeličo.

Od odrezania snehom od sveta, nejazdenia verejnej dopravy, chýbajúcej pitnej vody a kanalizácie, dusenia sa dymom z vykurovania uhlím, cesty neopravovanej od jej prvého vyasfaltovania, až po nefunkčnosť odvozu smetí. Avšak to, čo sa deje teraz, prekonáva asi všetko.

Pred očami miznú kedysi krásne a strážené vinohrady, zbohatlíci tu načierno stavajú haciendy a developeri nevedia, čo skôr zničiť. Viem, že si nepomôžem, pretože vlastníctvo a peniaze sú dnes nad všetko, ale v jednom som si istá - budem rovnako tvrdo trvať na svojich právach. A to napríklad na práve riadne užívať verejné komunikácie, na ktoré idú moje dane...

Denne som nútená prechádzať Sliačskou ulicou, kde na území bývalých krásnych vinohradov po oboch stranách vyrastajú obytné domy. Zrejme majú povolenie, ale určite nemajú povolenie na zaberanie verejnej komunikácie tak, ako to robia, keď je ulica často neprejazdná aj pre autobusy. Pracovníci stavieb, aby nemuseli prejsť pár metrov pešo, zaparkujú osobné vozidlá na chodníku pri stavbe tak, že keď sa privezie materiál pre stavby, kamióny musia stáť uprostred cesty a tá sa stane neprejazdnou. Takýto scenár sa opakuje niekoľkokrát za deň. Chudáci peší chodia v blate, špine a o jedenapolmetrovom bezpečnom chodníku môžu iba snívať.

Chcem sa preto opýtať kompetentných - je také ťažké skontrolovať tento stav a urobiť nápravu? Dať napríklad zákaz státia a nariadiť pravidelné čistenie komunikácie? Alebo mám párkrát denne žiadať o príchod hliadky kvôli náprave? Týmto spôsobom možno prinútim mestskú políciu konať.

Ďalej by som navrhovala aj osadenie cestných zrkadiel na vyústení Lopeníckej ulice do Sliačskej cesty, pretože pri vychádzaní z nej a parkovaní áut po pravej ruke na Sliačskej nemáte šancu vidieť sprava prichádzajúce vozidlá.

A mimochodom, som veľmi zvedavá, kto robil a hlavne schválil dopravnú štúdiu tohto územia. Neviem si totiž predstaviť, ako z novopostavených domov budú ľudia ráno vychádzať autami na Račiansku ulicu. Alebo postavíte nové semafory 100 metrov od existujúcich? Alebo je to dopravnému oddeleniu magistrátu i mestskej časti naozaj jedno?!

Eva Krautschneider, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?