Cyklisti môžu po korze jazdiť, ale pomalšie

2.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Kolízie bicyklistov s pešími návštevníkmi centra mesta nie sú, našťastie, každodennou záležitosťou. Jednu z nich však zažila naša čitateľka pracujúca v centre mesta, ktorá nechce byť menovaná.

„Krátko po 15. hodine som sa na Michalskej ulici stala svedkyňou nehody cyklistu s malým dievčatkom. Asi štvorročné dieťa vybehlo z terasy podniku, na ktorej sedeli jej rodičia, na pešiu zónu. Cyklista išiel dole Michalskou bránou a dievča mu doslova skočilo do jazdnej dráhy. Cyklista zreval na celú ulicu a zároveň odhodil za jazdy bicykel na jednu stranu a skočil na stranu druhú. Dievčatko padlo na zem a už len prázdny bicykel ju preskočil predným kolesom,“ píše čitateľka.

Dievča vstalo a keby vraj nevidelo reakciu okolia, odišlo by po svojich. „Sanitka ani neprišla, len zdravotnícky personál a dievča odišlo samo. Cyklista jazdil naozaj rýchlo, no zareagoval veľmi obetavo. V plnej rýchlosti skočil na chodník a bicykel odhodil spod seba. Nikto pritom neriešil, či on sám nie je zranený,“ uviedla čitateľka.

Hovorkyňa mestskej časti Staré Mesto Alena Kopřivová potvrdila, že podľa platného všeobecne záväzného nariadenia o pešej zóne môžu cyklisti v tejto časti mesta jazdiť rýchlosťou chôdze, teda maximálne 5 km/h. „V prípade porušenia je mestská polícia oprávnená zasiahnuť. Je veľmi dobré, že svedkovia udalosti zavolali políciu. Mestská polícia môže potom také prípady zdokumentovať,“ dodala Alena Kopřivová.

(brn)

Páčil sa vám článok?