Odťahovanie áut súkromnou firmou je protiprávne

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

roblému odťahovania vozidiel firmou Aster a postupu Mestskej polície pri tomto akte, ktorý v trinástom tohtoročnom čísle našich novín otvorila čitateľka Marta Janičkovičová, sme dostali viacero ohlasov.

V jednej z nich právnik Imrich Hurinský najprv konštatuje, že na rozdiel od našich pomerov je všade vo svete „štátny, ale aj metropolitný alebo mestský policajt na to, aby občanom pomohol“. Vyčíta našim strážcom poriadku, že majú rôzne mierky na čokoľvek, do čoho zasiahnu, čím naráža na to, že M. Janíčkovičovej odtiahli auto z miesta, kde inokedy bežne parkovala ona i rad iných vodičov.

K samotnému problému, že toto pochybné odtiahnutie vykonala firma Aster, I. Hurinský uvádza, že Najvyšší súd SR vyniesol rozsudok číslo 3 Cdo 70 / 2003, a v ňom stojí: „Správca miestnej komunikácie pri odstraňovaní vozidla z komunikácie vystupuje ako orgán verejnej moci (správy) a nemôže právomoci správcu komunikácie zmluvne previesť na iný podnikateľský subjekt, a to ani po stránke technickej (čo sa týka zabezpečenia samého výkonu odstránenia vozidla). Odstrániť vozidlo z miestnej komunikácie je oprávnená vykonať len obec sama (správca komunikácie), alebo právnická osoba ňou na tento účel založená, alebo zriadená.“ Text sa takmer doslova zhoduje s tým, čo si redakcia overila priamo na Najvyššom súde. V tejto súvislosti sme však na našu otázku dostali z Miestneho úradu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto odpoveď: „K odťahovaniu vozidiel sa vyjadríme až po tom, čo zistíme, či vami spomínane nariadenie Najvyššieho súdu je vôbec na svete. Nemáme o ňom vedomie.“

Hlavné mesto, ktoré odťahuje vozidlá z komunikácií 1. a 2. triedy, preto touto činnosťou poverilo mestskú organizáciu Dopravný podnik Bratislava.

I. Hurinský ďalej konštatuje, že teda najmenej od roku 2003 mestská časť konala protiprávne a pýta sa, čo by bolo, ak by postihnutí vodiči pred uplynutím trojročnej premlčacej lehoty žiadali naspäť protiprávne vybraté poplatky.

V tejto súvislosti tiež treba položiť otázku, akú úlohu zohráva v celej kauze Mestská polícia Bratislava ako organizácia zriadená a riadená hlavným mestom. Na jednej strane totiž žiadna odťahová služba nemôže auto odtiahnuť bez asistencie policajta, na druhej strane mesto Bratislava nemá s firmou Aster zmluvu. Staré Mesto je navyše spoluvlastníkom Bratislavskej parkovacej služby, ktorá má vo svojej náplni aj odťahovanie vozidiel, otázne je, prečo tieto aktivity nevykonáva.

Páčil sa vám článok?