Parkovanie na Viedenskej ceste je zatiaľ chaotické

2.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Organizácia dopravy, vrátane parkovania, je na Viedenskej ceste aj po dokončení protipovodňového ochranného múru dosť chaotická, nejasná a nedokončená. Časť Viedenskej cesty by preto mala byť v blízkej budúcnosti jednosmerná.

Z magistrátu nás nedávno informovali, že mesto by chcelo zjednosmerniť Viedenskú cestu v úseku od výjazdu z Incheby po Krasovského ulicu. Podľa magistrátu o riešenie tohto problému požiadal začiatkom júla aj starosta Petržalky Milan Ftáčnik. Mesto tvrdí, že jeho odborné oddelenie pripravuje návrh projektu organizácie dopravy. „Viedenská cesta má byť jednosmerná od výjazdu z Incheby po Krasovského ulicu," uviedol magistrát.

Nový protipovodňový múr na Viedenskej ceste síce už stojí, no pomerne frekventovaná ulica aj jej okolie by si zaslúžili vyššiu bezpečnosť a poriadok.

Viedenská cesta nemá v úseku od Starého mosta po Inchebu vyriešené riadne parkovanie - autá parkujú na okraji cesty a násypu Sadu Janka Kráľa, alebo si vodiči vytvárajú malé improvizované parkoviská. Autá parkujú aj pod Novým mostom, alebo stoja na nefunkčnej autobusovej zastávke, pri starých a nevkusných betónových kvetináčoch plných špiny alebo buriny. Svoje miesto na parkovanie si vodiči nájdu aj na tráve pri vstupe do Sadu Janka Kráľa. A to aj napriek veľkým balvanom, ktoré tomu majú zabrániť.

V časti, kde je najväčší pohyb chodcov a cyklistov, chýba aj vyznačenie na ich bezpečný priechod cez cestu. Vzhľadom nato, že Viedenská cesta je v tejto lokalite značne frekventovaná, zaslúžila by si patričnú úpravu a lepší vzhľad. Denne sa po nej presúva množstvo ľudí, napríklad do divadla Aréna alebo zo Sadu Janka Kráľa na Tyršovo nábrežie či do rôznych prevádzok v okolí. Organizácia dopravy musí byť jasne stanovená a porušovanie dopravných značiek postihované. Nelegálne parkovanie by mali vystriedať citlivo vybudované parkovacie miesta.

Podľa hovorcu petržalskej samosprávy Ľubomíra Andrassyho mesto pristúpilo k zjednosmerneniu časti Viedenskej cesty aj na základe požiadavky mestskej časti. Zjednosmernenie umožní „parkovanie áut po jednej strane cesty bez toho, aby vodiči parkovali na nespevnených úsekoch v dotyku so sadom," dodal Ľ. Andrassy.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?