Z parkovacieho systému vypadlo TESCO, pravdepodobne pribudne Tatracentrum

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Informačný parkovací systém, ktorý je v prevádzke od 26. apríla minulého roku, zaznamenal určité zmeny. Na začiatku prevádzky systému bolo doň zapojených asi 1600 parkovacích miest, v súčasnosti je to asi 1300.

Ako nám povedal Igor Dula, riaditeľ spoločnosti Mestský parkovací systém, ktorá systém prevádzkuje, zo systému vypadlo parkovisko pri obchodnom dome TESCO na Rajskej ulici. Dôvodom je, že účasť v systéme sa prieči firemnej politike spoločnosti TESCO Stores. Podľa I. Dulu sa menia aj počty parkovacích miest v podzemných parkovacích garážach a vybraných parkoviskách zapojených do systému. Niektoré miesta si totiž natrvalo prenajímajú firmy a informačný parkovací systém ráta len s miestami, ktoré sú voľne prístupné pre verejnosť. „Keďže sa menia nájomné vzťahy v Tatracentre, je pravdepodobné, že do systému pribudne jeho podzemná parkovacia garáž,“ uviedol I. Dula. Ďalšou pripravovanou zmenou podľa jeho slov je, že povrchy informačných tabúľ sa budú farebne odlišovať podľa príslušných parkovacích zón (žltá - centrálna mestská zóna, modrá - centrum/sever, červená - centrum/juh).

Ako dodal, informačný parkovací systém sa zatiaľ nebude rozširovať mimo najužšieho centra mesta. „Rozšírenie zóny regulovaného parkovania sa predpokladá v budúcom roku,“ uviedol I. Dula. „Teraz sa rozpracováva návrh koncepcie mestskej parkovacej politiky, súčasťou ktorého bude harmonogram rozšírenia tejto zóny.“

Pripomeňme, že úlohou informačného parkovacieho systému je umožniť vodičom ľahšie sa zorientovať pri hľadaní voľných miest na parkovanie na vybraných parkoviskách a v parkovacích garážach, ktoré sú do systému zapojené. Systém funguje tak, že na základe informácií z parkovísk a parkovacích garáží zobrazuje potrebné údaje o možnosti parkovania (voľné/plné - free/full) na svetelných informačných tabuliach rozmiestnených na hlavných mestských dopravných ťahoch. Na otázku, prečo na tabuliach nie sú uvádzané číselné údaje o počtoch voľných miest, I. Dula odpovedal, že zapojené garáže a parkoviská, s výnimkou garáží Opera, nie sú vybavené systémami, ktoré by boli schopné takéto informácie poskytovať. „Keby mali technické vybavenie a tieto informácie by nám poskytovali, nebolo by problémom ich na tabuliach zverejňovať,“ konštatoval I. Dula. „Boli by sme však radi, keby v budúcnosti na tabuliach údaje v číslach boli.“

Mesto podľa jeho slov nemá páky na to, aby prevádzkovateľov parkovísk a garáží primalo k tomu, aby si potrebné systémy obstarali, pretože s výnimkou polovičného podielu v podzemných garážach na Uršulínskej ulici žiadne garáže ani parkoviská nevlastní.

Páčil sa vám článok?