Prečo nevyužiť Starý most na pešiu zónu?

27.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pomaly sa zvolebnieva. Aj keď sú komunálne voľby až v decembri 2010, naši komunálni politici blížiace sa voľby nepodceňujú a usilovne pracujú na „zbúchaní akých-takých aktivít“. Ako inak si vysvetliť urýchlenú rekonštrukciu Starého mosta pod taktovkou primátora Andreja Ďurkovského, ak nie ako čisto populistický krok pred voľbami?

Ako by mal vyzerať, aké funkcie by mal plniť, rozhodli mestskí úradníci za nás, bez verejnej diskusie. Po oznámení obsahu rekonštrukcie Starého mosta (samozrejme, bez verejnej súťaže), po ktorej bude prejazdný pre rýchloelektričky a chodcov, ostane tu jeden pruh aj pre motoristov.

Vzápätí sa zdvihla vlna pripomienok k tomuto riešeniu, najmä v diskusných príspevkoch na internetových fórach. Padli tu zaujímavé návrhy, z ktorých ma osobne mimoriadne zaujal jeden a rada by som ho tu predstavila (keď už teda radní páni na to nemali čas).

Čo tak prostredníctvom Starého mosta, ktorý sa nachádza priamo v centre historickej časti mesta a navyše vyúsťuje takmer k obľúbenému Sadu Janka Kráľa, zväčšiť pešiu zónu v meste? Nebude to síce nikdy povestný Karlov most, ale „aj málo sa ráta“.

Po vylúčení automobilovej dopravy z tohto mosta (ostali by rýchloelektričky, chodník pre peších a cyklochodník), by tak mohol v budúcnosti pribudnúť kus pešej zóny, navyše priamo v centre mesta.

Tá sa môže perspektívne viesť zo Sadu Janka Kráľa, cez Starý most, Šafárikovo námestie, Štúrovu ulicu (perspektívne pešia zóna) s prepojením na pešiu zónu Kamenné námestie a Námestie SNP. Vzniknúť by to tak mohli nové kaviarničky, trhy či stromoradia.

Pri plánovej rekonštrukcii Šafárikovho námestia by sa rozhodne nemalo zabudnúť na vybudovanie veľkej podzemnej garáže v tejto časti, riešiť dopravu jednosmerkami totiž parkovanie v centre mesta nevyrieši. Aj toto je jedna z možností, ako zatraktívniť toto mesto nielen v očiach turistov, ale aj nás, obyvateľov.

Chce to však, radní páni, verejnú diskusiu, verejné súťaže a dostatočný časový priestor na tieto aktivity. Ide nám vari o spoločnú vec, zatraktívnenie Bratislavy, ktorá zatiaľ vyzerá ako neaktraktívny lacný turecký bazár. Premrhať potenciál Starého mosta v centre mesta by bola veľká chyba.

Diana Gabrišová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?