Koľaje na Záhradníckej ulici zatrávnili

26.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

Novým trávnikom, ktorý je položený na električkovej trati na obnovenej časti Záhradníckej ulice, dostala táto časť mesta úplne iný rozmer a charakter. Tráva na trati je v hlavnom meste vôbec prvým pilotným projektom DPB a.s.

Trávnik nasadil dopravca podľa vzoru iných miest, napríklad Prahy a Viedne. Zatrávnenie je súčasťou odovzdania celého nového úseku štvorpruhovej Záhradníckej ulice do užívania, v časti od Miletičovej po Líščie nivy.

Podľa informácií predsedu predstavenstva DPB Branislava Zahradníka trávnik položili v dĺžke 473 metrov na ploche 3060 štvorcových metrov. Celkové náklady sú 400 000 eur. Okrem osadenia trávnika je v nich zahrnuté aj položenie gumených tesniacich dosiek, ktoré oddelia trávnik od koľajníc.

Pod trávnikom je vrstva obohateného lávového granulátu, na ktorý položili vrstvu obohatenej zmesi zeminy. Okrem toho je po celej dĺžke trávnatej plochy nainštalované zavlažovacie zariadenie, ktoré má striekať v noci v čase od jednej hodiny do štvrtej ráno.

Výhodou nového trávnika na električkovej trati má byť podľa B. Zahradníka predpokladané zníženie hlučnosti o desať decibelov, ale aj zníženie miery vibrácie o 50 percent. V prípade, že sa trávnik ujme a osvedčí, dopravca chce pokračovať v jeho osádzaní tam, kde budú budovať nové trate, alebo pri rekonštrukcii starých úsekov.

Druhá etapa rekonštrukcie Záhradníckej ulice sa v týchto dňoch končí. Podľa mesta má byť nový úsek komunikácie omnoho bezpečnejší a modernejší. Druhá etapa sa týkala obnovy starej časti komunikácie, ktorá dostala nový asfaltový koberec, obrubníky a zábradlie. Pod cestou je aj nové vodovodné potrubie. Predpokladané náklady na druhú etapu boli 1,33 milióna eur a Generálny investor Bratislava rátal s kompletným otvorením nového úseku pôvodne od 2. septembra 2009.

(rob)

Nový trávnik na električkovej trati osvieži celú cestu do Ružinova.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?