Autá blokujú miesta vyhradené autobusom

5.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

So sťažnosťou na chaotické a nekoordinované parkovanie v hornej časti Palisád pod Bratislavským hradom sa na nás obrátili viacerí čitatelia. V okolí vstupu do hradného areálu tu vzniká neprehľadná dopravná situácia.

Príčinou sú osobné autá, ktoré parkujú na vyhradenom priestore pre krátkodobé zastavenie výletných a zájazdové autobusov. Tie musia potom často stáť na hlavnej komunikácii, čím sa na nej vytvára prekážka, ktorá je z dopravného hľadiska neraz aj nebezpečná. Podľa čitateľov na miestach vyhradených na krátkodobé státie autobusov stoja a parkujú vozidlá ľudí, ktorí pracujú na rekonštrukcii Hradu.

Ako sme sa presvedčili priamo na mieste, autobusy sa tlačia na rohu Palisád a Mudroňovej ulice, v blízkosti Námestia Alexandra Dubčeka. Osobné a dokonca aj nákladné autá pritom stoja na miestach vyhradených autobusom.

Na problém sme upozornili štátnu políciu. „Danú situáciu a dopravné značenie ihneď preveríme a v prípade, že sa situácia potvrdí, urobíme potrebné kroky,“ odpísali z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave.

Problémy s parkovaním pri Bratislavskom hrade sú dlhodobejšieho charakteru. Národná rada SR žiada na mieste zelene medzi ulicami Palisády - Mudroňova - Strelecká vybudovať parkovisko pre návštevníkov Hradu, obyvatelia okolitých ulíc a magistrát s tým však nesúhlasia a samospráva tu chce vybudovať park.

Nový územným plán Bratislavy definuje toto územie ako súčasť funkčnej plochy určenej na parky, sadovnícke a lesoparkové úpravy, kde nie je prípustné umiestnenie odstavných státí a parkovísk, ako ani parkovacích garáží.

Kancelária parlamentu sa vyjadrila, že po rekonštrukcii Hradu a vzhľadom na jeho celoročné využitie sa návštevnosť pamiatky ešte zvýši. Vybudovanie parku bude mať podľa nej za následok len pretrvávajúce neregulované parkovanie na trávnatej ploche zo strany návštevníkov hradu.

Robert Lattacher
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?