DPB má novú základňu údržby

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Minulý týždeň slávnostne otvorili novú základňu údržby technickej infraštruktúry Dopravného podniku Bratislava v Jurajovom dvore. Táto významná investícia môže prispieť aj k skvalitneniu mestskej hromadnej dopravy.

Zámer vybudovať novú základňu vznikol v roku 2003, keď mesto Bratislava rozhodlo o inom využití pozemku na Pribinovej ulici, na ktorom bola doteraz základňa umiestnená. Následnú prípravu stavby, tvorbu projektu a jeho realizáciu sa podarilo zabezpečiť plynulo a bez časovej tiesne so splnením požadovaného termínu a kvality. Stavba trvala 15 mesiacov, vyžiadala si náklady 110 miliónov korún a obsahuje 13 stavebných objektov a šesť technologických prevádzkových súborov. Je to rozsah, ktorý je potrebný na komplexné zabezpečenie všetkých činností na údržbu koľajových tratí a na údržbu cestných motorových vozidiel (dielne údržby, prípojky vody, kanalizácie, elektriny, umyváreň vozidiel, technologické zariadenia dielní a podobne).

Rozhodujúcim objektom stavby sú dielne údržby koľajových tratí a cestných motorových vozidiel vrátane ich technologického vybavenia a sociálnych a administratívnych priestorov umiestnených v dvojpodlažnom prístavku k halovej časti. V dielňach údržby koľajových tratí sú vybudované samostatné pracoviská na údržbu vozidiel, zámočnícke a zváracie práce, obrábanie kovov, kováčske práce a na montáž koľajových konštrukcií, ako aj príslušné skladové priestory. V dielňach údržby cestných motorových vozidiel sú vybudované samostatné pracoviská na údržbu a diagnostiku osobných vozidiel, na údržbu nákladných vozidiel a na umývanie vozidiel, ako aj príslušné skladovacie priestory. Všetky pracoviská sú vybavené vhodným technologickým zariadením, umožňujúcim výrazne zvýšiť produktivitu aj kvalitu práce pri dodržaní platných predpisov na ochranu zdravia a bezpečnosti pri práci. Sú tu vybudované aj sociálne zariadenia vo vyššom štandarde.

Stavba je pripojená na inžinierske siete vo vnútri areálu a cestné komunikácie. Využíva kapacitu jestvujúcej čistiacej stanice odpadových vôd a kompresorovej stanice umiestnenej v susedných ústredných dielňach električiek, pričom súčasťou stavby bola aj modernizácia týchto zariadení.

Páčil sa vám článok?