Skončí sa nebezpečné prebehovanie

17.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nebezpečnému prebehovaniu chodcov cez frekventovaný úsek Panónskej cesty pri Auparku by mal byť onedlho koniec. Mesto chce do konca júna predĺžiť dopravné zábrany na ostrovčeku, ktorý rozdeľuje štvorpruhovú komunikáciu.

Zábrany majú byť dlhšie o 33,5 metra a po ich osadení by sa mali skončiť nebezpečné situácie, ktoré vznikali na tomto úseku kvôli chodcom. Tí si tu po vystúpení z autobusov MHD krátili cestu do obchodného centra.

Panónska cesta je v tejto lokalite mimoriadne nebezpečná. Spôsobujú to nezodpovední vodiči, ktorí tu jazdia vysokou rýchlosťou. Aj napriek tomu že zábrana sa od 11. júna už o nejaký ten meter predĺžila, pristihli sme chodcov, ktorí ju obišli. Ohrada by však mala končiť až tesne pri zvodidlách na Novom moste, a preto je predpoklad, že taký dlhý úsek sa už zachádzať neoplatí. Zábrana síce nie je veľmi estetická, no ide o oficiálnu dopravnú zábranu, ktorá má výrazné charakteristické farby podobné, aké majú dopravné značky. Estetickejšia je napríklad zábrana v podobe plotu na Staromestskej ulici, ktorý je navyše skrášlený zeleňou.

V súvislosti s osádzaním zábran sa objavili aj názory, podľa ktorých ťahá v tomto prípade za kratší koniec chodec. Do obchodného centra zo zastávky je to vraj poriadna obchádzka. Názory dopravných policajtov sú jasné – život a zdravie sú dôležitejšie. Okrem toho sa na takomto type vozovky priechod pre chodcov nezvykne navrhovať. Investor stavby Auparku neplánuje žiadne opatrenia. Návrhom mesta a pomoci pri riešení situácie na tomto úseku by sa vraj nebránil.

Hlavné mesto osadí novú časť zábrany za 8628 eur. Ďalšie podobné zábrany neplánuje, aj keď tvrdí, že situáciu na komunikáciách monitoruje. Dá sa vraj inšpirovať aj návrhmi od občanov prostredníctvom infolinky.

(rob)

Nebezpečný úsek, ktorý hrozil neustálymi kolíziami, by sa mal stať minulosťou.
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?