S kočíkmi musia schádzať z chodníkov na cestu

3.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Zákon o pozemných komunikáciách je tu, žiaľ, situácia sa zlepšila len čiastočne. Uvediem pár príkladov. Autobusová stanica Mlynské nivy. Asfaltová plocha pred hlavným vchodom je predsa prístupová plocha pre tisíce cestujúcich, ktorí denne prichádzajú na túto stanicu.

Je tu 1,5 m voľného priestoru pre chodcov, a preto na nej dennodenne parkujú desiatky vozidiel. A nič sa nedeje... Všetko je v poriadku. Zastávky MHD. Stalo sa pravidlom, že hneď vedľa prístrešku parkujú vozidlá, čo je hrubým porušením zákona. Pár príkladov. Zastávka Trenčianska na Miletičovej, smer Záhradnícka, Vazovova, smer Hlavná stanica, Šancová, smer Trnavské mýto atď. Príde kĺbové vozidlo, alebo sa stretnú dve a cestujúci už vystupujú tak, že sa predierajú medzi vozidlami.

Sťažnosť na dopravný podnik ma doviedla na políciu. Mám teda denne volať 159, alebo by mali mať všetky zastávky MHD dopravnú značku Zastávka MHD, ktorá označuje začiatok zastávky, a striktne postihovať všetkých zle parkujúcich vodičov? Stalo sa mi už, že som vystupoval s kočíkom a medzi autami nebolo príjemné manévrovať!

O státí na chodníkoch je asi škoda písať, ale predsa uvediem jeden príklad. Na Bazovej ulici, medzi Rastislavovou ulicou a Kvačalovou, je chodník, ktorý z dvoch tretín ohraničuje múrik, široký 145 centimetrov. Denne tu parkujú desiatky áut tak, že medzi múrikom a autami zostáva približne 60 až 70 cm, ale nie je ojedinelé, ak to býva 20 až 30 cm. Chodím tadiaľ s kočíkom a nemám inú možnosť, len zísť na cestu.

No čo keď sa stane nešťastie? Ako vysvetlím rodičom vnuka, že som musel zísť na komunikáciu? Že mi nezodpovední vodiči neumožnili použiť chodník? Paradoxom je, že 400 metrov odtiaľ, na Mojmírovej 20, je Okresné oddelenie Policajného zboru Ružinov-Západ. To polícia nevidí, alebo ešte v teréne od prijatia nového zákona nebola?

Môj optimizmus pre nápravu je na bode mrazu. Alebo mám dúfať, že ešte niekto zasiahne? Je smutné, že v hlavnom meste trpíme takéto situácie. Dokedy?

Peter Bella
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?