V pešej zóne opravujú zničenú dlažbu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V súvislosti s dokončovaním opravy Hlavného námestia od 20. marca opravujú pracovníci Technických služieb na objednávku bratislavského magistrátu aj poškodenú dlažbu v pešej zóne Starého Mesta.

Na základe dohody primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského a starostu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Petra Čiernika sa bude dlažba opravovať v réžii hlavného mesta s následným finančným vyrovnaním nákladov. Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej sú viaceré dlažobné kocky poškodené v dôsledku prejazdu ťažkých zásobovacích áut do jednotlivých prevádzok, nedodržiavania obmedzenia v pešej zóne, kde platí povolená najvyššia rýchlosť 20 km/h, ale aj v dôsledku nedodržiavania povoleného režimu.

Ďalšou príčinou poškodzovania dlažby je fakt, že počas zimy voda podmývala dlažbu popri poškodených častiach a zamŕzala, čím sa rozpadával aj okolitý terén. Dlažba v bratislavskej pešej zóne bude opravená najneskôr do 20. apríla a vyžiada si náklady okolo 1,5 milióna korún.

O dlažbu v pešej zóne historického centra Bratislavy sa má starať mestská časť Bratislava - Staré Mesto. Jej predstavitelia tvrdia, že priebežne zabezpečujú lokálnu opravu jednotlivých častí dlažby. Pravidelný návštevník pešej zóny však môže potvrdiť, že lokálne opravy sa v minulosti robili veľmi sporadicky a nesystémovo.

Vzhľadom na to, že staromestská samospráva ponechala možnosť vjazdu motorových vozidiel do pešej zóny, dlažba dimenzovaná na chodenie je v podstate permanentne ničená autami zásobovania a niektorých prevádzkovateľov tunajších obchodov a reštaurácií. Pritom vzhľadom na objem prostriedkov vybraný v rámci staromestskej dane za vjazd do historického centra (vlani to bolo 4,2 milióna korún) by nemal byť pre samoprávu Starého Mesta problém pravidelne a dôkladne zabezpečovať údržbu dlažby v pešej zóne centrálnej mestskej časti.

Skutočnosť, že dlažbu dal napokon opraviť bratislavský magistrát, svedčí o tom, že súčasná samospráva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto celkom nezvláda plniť si svoje povinnosti, v tomto prípade údržbu mestských komunikácií, ktoré jej boli zverejné do správy.

Páčil sa vám článok?