Ľudia navrhli riešenia miest na parkovanie

21.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Do verejnej diskusie o riešení statickej dopravy v Petržalke sa zapojilo takmer 200 obyvateľov. Petržalská samospráva tak mala počas dvojmesačnej diskusie možnosť spoznať názory k problému parkovacích miest.

„Takmer dve tretiny všetkých podnetov obsahovali okrem textového popisu i jednoduchý grafický náčrt, návrh možného dopravného riešenia. Najčastejšie sa opakovali návrhy na rozšírenie existujúcich parkovacích miest na Tupolevovej, Piflovej, Farského ulici, vznesené boli tiež požiadavky na zjednosmernenie Fedinovej, Bulíkovej, Belinského ulice.

Ako otvorený spor sa ukazuje konflikt medzi požiadavkami na ochranu zelených plôch a výstavbou nových parkovacích miest,“ informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.

Podľa jeho slov v polemike „zeleno-dopravných“ názorov bude musieť dôjsť k širšej spoločenskej zhode, pretože, ako tvrdia viacerí poslanci aj starosta Milana Ftáčnik, riešenie statickej dopravy nemožno postaviť nad zdravé životné prostredie, nad ochranu plôch určených na trávenie voľného času. Niektoré podnety nebude možné premietnuť do vecných, realizačných opatrení, pretože stavebné úpravy by zasahovali do chránených zón, napríklad do trás plynovodných či vodovodných potrubí.

Jednotlivé názory a pripomienky bude teraz posudzovať odborné oddelenie miestneho úradu. Do úvahy prichádza vyše šesťdesiat podnetov od občanov, ku ktorým sa verejnosť bude môcť opäť vyjadriť začiatkom júna tohto roku. Stane sa tak na verejnom stretnutí Petržalčanov so starostom Milanom Ftáčnikom, poslancami miestneho zastupiteľstva a odbornými pracovníkmi úradu. Stretnutie sa bude konať pod názvom Krok vpred v statickej doprave.

Petržalskí vodiči majú dnes k dispozícii necelých 19 000 miest určených na parkovanie motorových vozidiel, reálna petržalská požiadavka je však oveľa vyššia, približne na úrovni 60 000 státí, čo si vyžaduje rýchle riešenie problému.

(mm)

Páčil sa vám článok?