Po Rybnom námestí stále jazdia autá

20.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Jazda po chodníkoch a námestiach je v hlavnom meste pomaly „národným športom“. Kde inde by kompetentní tak vytrvalo tolerovali jazdu vozidiel tam, kde je priestor určený chodcom, cyklistom či turistom, ak nie v Bratislave.

Z niektorých námestí a chodníkov miznú autá len vďaka neúnavnému upozorňovaniu občanov na tento nešvár. Napriek tomu, že kompetentní napríklad vedia o nedostatku dopravného riešenia Rybného námestia, dlho sa tam nič nedeje. Pritom premiestnenie tabule, ktorá by rozšírila túto lokalitu na pešiu zónu, alebo zónu s regulovaným parkovaním, by nemal byť veľký problém. Zatiaľ je však situácia taká, že na Rybnom námestí veselo jazdia a parkujú autá ako na korze. Sľubovaná náprava trvá akosi dlho.

Táto situácia spôsobuje napríklad aj to, že cez chodník jazdia autá a priamo z neho na Rázusovo nábrežie. Okrem dopravnej značky by tu preto pomohlo osadenie niekoľkých stĺpikov, ktoré by urobili definitívny koniec vodičom, ktorí si chodník alebo námestie mýlia s diaľnicou.

Miestna samospráva považuje Rybné námestia za súčasť pešej zóny, a preto tam podľa nej autá nemajú čo hľadať. Je podľa nej samozrejmosťou, že cesta do pešej zóny nevedie cez chodník. Do zóny sa môžu dostať autá vraj výlučne len cez vysúvacie stĺpiky, ktoré sú na Hviezdoslavovom námestí. „Ak teda má niekto povolenie na to vjazd do historického jadra, potom sa týka len oficiálnych vjazdov na Hviezdoslavovom nám. a Františkánskej ulici," uvádza staromestská miestna samospráva.

(brn)
FOTO - Robert Lattacher
Páčil sa vám článok?