Parkovanie na priechodoch je aj vecou samosprávy

13.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Sťažnosti čitateľov na drzé parkovanie v meste nie sú ničím výnimočným. Mnohé sa týkajú najmä parkovania áut na chodníkoch, napríklad pri priechodoch pre chodcov.

Jedným z takýchto prípadov je aj chronické parkovanie auta tesne pri priechode pre chodcov na chodníku na Námestí slobody. Vodič strieborného Fordu tu parkuje pravidelne a zatiaľ, zdá sa, bez toho, aby si to všimla mestská či štátna polícia.

Parkovanie mu uľahčujú aj zle osadené stĺpiky na chodníku, ktoré by mali byť umiestnené tesne pri obrubníku cesty tak, aby zabránili vjazdu auta na chodník. Je nepochybné, že vodič takýmto parkovaním musí pri vjazde na chodník či otáčaní sa ohrozovať a obmedzovať chodcov. Podobných prípadov, keď bezohľadní vodiči vchádzajú na chodník cez priechody pre chodcov, je v Bratislave viac, napríklad na Kúpeľnej, Grösslingovej ulici, ale aj inde.

Mestskí policajti, ktorí majú tieto prípady riešiť, denne prechádzajú okolo bez povšimnutia. A to aj napriek tomu, že ich majú rovno pod nosom. Tak, ako v prípade priechodu pre chodcov na Kúpeľnej ulici, ktorý je od ich policajnej úradovne vzdialený len pár krokov. Na naše upozornenia ústami svojho hovorcu len dokola verklíkujú, že počas týždňa zistia a riešia v hlavnom meste 800 až 900 priestupkov. Zákazy zastavenia, státia, vjazdu, zákaz odbočovania, zákaz otáčania, prikázaný smer jazdy, prikázaný smer obchádzania, vyhradené parkovisko. Počkáme si teda, či začnú riešiť aj tieto konkrétne prípady parkovania.

Na tento stav upozorňujeme aj mestskú a miestne samosprávy, ktoré by mali osadením liatinových stĺpikov definitívne ochrániť ľudí v bezprostrednej blízkosti priechodov pre chodcov.

Zostáva nám už len veriť, že o výbere a spôsobe osadenia pevných zábran budú rozhodovať zodpovední a rozmýšľajúci úradníci. Nie takí, ktorí sú presvedčení, že nedisciplinovaných vodičov skôr zastaví dopravná značka ako pevný liatinový stĺp. A už vôbec nie takí, ktorí budú riešenie naťahovať donekonečna.

(rob, mil)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?