Z Ivanskej cesty sa nedá odbočiť na Vrakunskú

13.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Od 11. mája 2009 už nie je možné odbočiť z Ivanskej cesty na Vrakunskú cestu. Mestská samospráva spolu s políciou zmenila dopravné značenie v snahe o zjednodušenie križovatky a zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky.

Problémová križovatka so železničným priecestím, na ktorom nedávno vlak nabral autobus hromadnej dopravy, sa stáva o niečo jednoduchšou. Vodiči prichádzajúci od Galvaniho ulice už nesmú odbočiť na Vrakunskú cestu smerom na ružinovské sídlisko Ostredky a mestskú časť Vrakuňa. Autá budú musieť zrejme vyjsť na diaľničný obchvat, alebo vojsť z Galvaniho na Trnavskú, ďalej popri Ružinovskom cintoríne smerom do Vrakune.

V druhom prípade to môže v tejto lokalite spôsobiť značné zápchy a zhustenie premávky - najmä v špičke. Do úvahy prichádza aj prepojenie Galvaniho ulice s Vrakunskou cestou, no všetko stojí a padá na zrejme neusporiadaných pozemkoch na mieste prepojenia, ale asi aj na slabej snahe kompetentných. Mestská samospráva pritom tvrdí, že v dlhodobom horizonte je prepojenie naplánované.

Vrakunská cesta a Galvaniho ulica by boli spojené nadjazdom ponad železničnú trať, ktorá v mieste budúceho mimoúrovňového prepojenia pokračuje už ako jednokoľajová trať. Potom by už podľa mesta nemali nastávať kolízie. „Mimoúrovňové prepojenie je riešené v územnom pláne a reálne by táto investícia mala vzniknúť v súvislosti so súkromným investičným projektom Letisko - západ. To je však riešenie do budúcnosti,“ píše v stanovisku mesto.

Čiastočné zmeny problémovej križovatky Ivanská cesta - Trnavská cesta -Vrakunská cesta, cez ktorú navyše prechádza železničná trať, prichádzajú až po nedávnej dopravnej nehode. Železničný rušeň pri nej na priecestí zošrotoval kĺbový autobus MHD. Hrozivo vyzerajúca nehoda si, našťastie, nevyžiadala obete, pretože havária sa stala skoro ráno. Navyše išlo o služobnú jazdu, takže vo vozidle neboli cestujúci a vodič včas vyskočil. Železnice Slovenskej republiky neplánujú na tomto priecestí osadiť závory. Argumentujú, že by sa pri zápchach ešte viac znížila bezpečnosť vodičov áut stojacich často na priecestí.

Ivanská cesta je aj dlhodobo jednou z najrozbitejších komunikácií v meste. Jej postupná oprava sa začala na jeseň minulého roku a pokračuje aj v tomto roku.

(rob)

Páčil sa vám článok?